Polonia va despăgubi persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni

12 Mar 2022
Polonia va despăgubi persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni

Polonezii care găzduiesc refugiați ucraineni vor putea conta pe statul lor pentru a compensa cheltuielile, scrie Agenția France Presse citată de 20 minutes.

O indemnizație de 40 de zloți (8 euro) pe zi și pe persoană cazată a fost anunțată de viceministrul de Interne, Pawel Szefernaker. Suma va fi achitată la cererea celor interesati, a posteriori, cu alte cuvinte la sfârșitul perioadei de găzduire, care poate ajunge la maximum două luni, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste două luni de ședere trebuie „să permită cetățeanului ucrainean să decidă ce intenționează să facă în Polonia”. Cererile de rambursare, care trebuie să cuprindă informații despre persoanele cazate, pot fi depuse începând cu 16 martie. Alocația va fi retroactivă și se va referi la perioada care începe cu sosirea refugiaților, a adăugat înaltul oficial. Dacă, după două luni, familia poloneză primește alți refugiați, aceștia pot solicita din nou această alocație.

O înregistrare digitală simplă
Administrația locală poloneză trebuie să înceapă pe 16 martie și înregistrarea a 1 milion și jumătate de refugiați ucraineni pentru a le atribui un număr unic de identificare, spune Pesel. Este utilizat pe scară largă în relațiile cu instituțiile publice poloneze, serviciile de sănătate, pentru a obține un număr de telefon sau pentru a accesa anumite servicii bancare.

Refugiații vor fi fotografiați și își vor depune amprentele, dar înregistrarea lor va rămâne digitală și nu va duce la constituirea unui document pe hârtie precum un permis de ședere, a cărui prezentare trebuie să respecte criterii stricte de securitate.

Pawel Szefernaker le-a cerut ucrainenilor să nu încerce să se înregistreze dintr-o dată, ceea ce ar aglomera serviciile administrative locale.

Sursa: 20 minutes

Alte stiri din Externe

Ultima oră