Pentagonul respinge planul polonez de a oferi SUA avioane de luptă pentru a le furniza Ucrainei

09 Mar 2022
Pentagonul respinge planul polonez de a oferi SUA avioane de luptă pentru a le furniza Ucrainei

SUA au respins un plan al guvernului polonez de a desfășura întreaga flotă a Poloniei de avioane de luptă MiG-29 uzate într-o bază aeriană americană din Germania pentru a fi transferate în Ucraina, spunând că guvernul polonez nu s-a consultat cu SUA înainte de anunțul său, scrie Axios.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby , a emis o declarație marți seară în care indică faptul că guvernul polonez nu s-a consultat cu SUA înainte de anunțul său privind transferul de avioane.

Perspectiva ca avioane de luptă  „la dispoziția Guvernului Statelor Unite ale Americii” să plece dintr-o bază SUA/NATO din Germania pentru a zbura în spațiul aerian care este contestat cu Rusia peste Ucraina ridică serioase îngrijorări pentru întreaga alianță NATO”, a spus Kirby.

„Pur și simplu nu ne este clar că există o rațiune de fond pentru aceasta”, a adăugat el, subliniind că propunerea „arată doar câteva dintre complexitățile pe care le prezintă această problemă”.

„Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Poloniei este una sustenabilă”.

„Din cunoștințele mele, guvernul polonez nu s-a consultat în prealabil cu noi când au plănuit să ne dea aceste avioane”, a mărturisit si subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, în fața Senatului.

Ministerul rus al Apărării a avertizat duminică că orice țară care permite avioanelor operate de ucraineană să-și folosească solul pentru a ataca armata rusă ar putea fi considerată un participant la conflict.

Duminică, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, în timpul unei vizite în Republica Moldova, că Statele Unite „lucrează activ” la un acord cu Polonia pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Una dintre întrebările restante a fost posibilitatea ca Washingtonul să înlocuiască aceste Mig-29 cu avioane americane.

 „Autoritățile Republicii Polone, după consultări cu Președintele și Guvernul, sunt gata să mute imediat toate aeronavele sale Mig-29 gratuit la baza Ramstein” din Germania „și să le pună la dispoziția Guvernului Statele Unite”, declarase marți Ministerul polonez de Externe.

Administrația Biden se confruntă în continuare cu presiuni bipartizane din partea Congresului pentru a facilita cumva transferul avioanelor în Ucraina. În principiu, SUA au spus că Polonia are „undă verde” pentru a trimite avioanele în Ucraina – dar obstacolele logistice și politice s-ar putea dovedi prea greu de depășit.

Surse: Axios

Alte stiri din Externe

Ultima oră