Mii de medici, infirmieri și tehnicieni medicali au ieșit în stradă. Vor o creștere a bugetului Sănătății

24 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Mii de medici, infirmieri și tehnicieni medicali au ieșit în stradă. Vor o creștere a bugetului Sănătății

 

"După șase ani de studii și un stagiu de 13 luni, câștig 2.200 de zloți (circa 500 de euro) pe lună", a explicat pentru un corespondent al agenției France Presse un medic stagiar venit din Katowice, Bartlomiej Kolodziejczyk. "Este imposibil să întreții o familie cu acești bani", a adăugat el.
Veniți din întreaga Polonie, demonstranții — circa 6.000, conform Primăriei din Varșovia — au denunțat consecințele dezastruoase ale salariilor mici pentru sistemul de sănătate al țării, în special plecarea tinerilor medici, care preferă să își exercite meseria în străinătate.
Polonia este una dintre țările din Europa cu cel mai scăzut număr de medici pe cap de locuitor, au afirmat mai mulți manifestanți.
Conform presei poloneze, 10% dintre tinerii medici cu diplomă, și chiar și mai mulți infirmieri, aleg să plece în Occident, unde condițiile sunt mult mai bune.
Cei care aleg să rămână în Polonia își iau deseori două sau trei posturi și lucrează, epuizați, până la 80 de ore pe săptămână.
Obiectivul protestului, organizat de mai multe sindicate reprezentând 10 grupuri profesionale, este de a cere ca bugetul Sănătății publice să fie majorat imediat, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la 6,9% din PIB, de la 4,5% în prezent.
În iulie, guvernul a transmis că acest obiectiv nu va fi atins decât spre anul 2025, provocând furia angajaților din Sănătate.
Ministrul Sănătății, Konstanty Radziwill, venit să asiste la sfârșitul marșului, a fost invitat să ia cuvântul. Într-un scurt discurs, el a pus pe seama guvernelor liberale precedente problemele actuale și a promis că va majora bugetul Sănătății "în fiecare an". Însă el a plecat rapid, refuzând să răspundă întrebărilor manifestanților, care au reacționat prin huiduieli.

Alte stiri din Externe

Ultima oră