OMS e îngrijorat de deșeurile medicale Covid: un munte de măști, mănuși sau teste Covid

01 Feb 2022
OMS e îngrijorat de deșeurile medicale Covid: un munte de măști, mănuși sau teste Covid

Muntele de deșeuri medicale legate de Covid-19 prezintă riscuri pentru sănătate și mediu, a anunțat OMS marți, 1 februarie, solicitând să se ia măsuri pentru reducerea în special a folosirii mănușilor.

Organizația Mondială a Sănătății a analizat într-un nou raport cele aproximativ 87.000 de tone de echipamente de protecție individuală care au fost expediate între martie 2020 și noiembrie 2021 în întreaga lume de către Națiunile Unite, pentru a ajuta țările, în special pe cele mai defavorizate, să facă față pandemiei.

Au fost trimise peste 140 de milioane de truse de testare, susceptibile să genereze 2.600 de tone de deșeuri neinfecțioase (în principal plastic) și 731.000 de litri de deșeuri chimice (echivalentul unei treimi dintr-o piscină olimpică), în timp ce cele peste 8 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial, generând 144.000 de tone de deșeuri suplimentare sub formă de seringi, ace și cutii de siguranță.

Aproximativ 97% din deșeurile de plastic rezultate din teste au fost incinerate. Zecile de mii de tone de deșeuri medicale despre care vorbește raportul reprezintă doar o mică parte din volumul global de deșeuri, studiul neținând cont de echipamente care nu au fost trimise prin intermediul ONU.

Sortare insuficientă

Aceste deșeuri medicale suplimentare rezultate din răspunsul la pandemie au suprasolicitat sistemele de gestionare a deșeurilor din întreaga lume și amenință „sănătatea umană și a mediului”, se îngrijorează OMS.

Potrivit raportului, 3 din 10 unități de sănătate din întreaga lume nu au sisteme de sortare a deșeurilor. În țările mai puțin dezvoltate, mai puțin de una din trei unități sanitare are un serviciu de bază de gestionare a deșeurilor medicale.

OMS oferă o multitudine de soluții pentru reducerea deșeurilor. Acesta propune crearea de ambalaje mai mici și mai durabile și fabricarea, în general, de echipamente din materiale regenerabile. Trimiterea deșeurilor medicale la gropile de gunoi ar trebui să fie ultima soluție, se arată în document.

Măști transformate în pamânt de flori

Raportul solicită dezvoltarea măștilor care să poată fi folosite de mai multe ori sau să poată fi transformate în compost pentru flori. OMS insistă în special asupra mănușilor care, în contextul luptei împotriva pandemiei, constituie din punct de vedere al volumului cea mai mare proporție de deșeuri din echipamentele individuale de protecție achiziționate prin intermediul ONU.


Sursa : Sud Ouest /AFP

Alte stiri din Externe

Ultima oră