Obama s-a întânit cu liderii arabi din Golf: Le-a promis securitate, dar nu a semnat niciun acord

15 Mai 2015
Obama s-a întânit cu liderii arabi din Golf: Le-a promis securitate, dar nu a semnat niciun acord
Barack Obama s-a întâlnit, joi, la Camp David, cu liderii statelor arabe din Golful Persic și le-a promis că SUA vor sta alături de țările lor, în caz de orice agresiune externă.

”Statele Unite vor fi alături de partenerii noștri împotriva atacurilor externe”, a spus Obama liderilor celor șase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) — Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman și Bahrein, relatează BBC.

La rândul lor, liderii arabi s-au angajat să dezvolte capabilități de apărare antirachetă cu rază de acțiune regională, printre care un sistem de avertizare timpurie, iar SUA vor contribui cu asistență tehnică în această privință.

Declarația comună publicată după reuniune arată că SUA și CCG vor întări cooperarea în domeniul securitării maritime, a celei cibernetice și în domeniul apărării anti-rachetă.

Corespondentul BBC remarcă faptul că liderul american nu le-a oferit arabilor semnarea unui tratat care să le asigure securitatea, așa cum doreau unele state CCG. Dar le-a asigurat că le va ”ține spatele” pentru a contracara ”activitățile destabilizatoare ale Iranului”. Relațiile SUA cu partenerii din Golf au devenit puțin tensionate, după ce Washingtonul a lăsat să se înțeleagă că ar putea ridica sancțiunile impuse Iranului, în cazul în care se va ajunge la un acord nuclear. (M.M.)






Alte stiri din Externe

Ultima oră