Nu vrem să mâncăm şi să bem mizerii! UE dă bani pentru verificarea alimentelor vândute în Est

12 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Nu vrem să mâncăm şi să bem mizerii!  UE dă bani pentru verificarea alimentelor vândute în Est

Bruxellesul ar urma să promită alocarea a aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autorităţile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.

În discursul anual despre starea Uniunii programat miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va oferi susţinere Slovaciei, Cehiei şi Ungariei, care au denunţat de mult timp faptul că în Europa de Est sunt vândute produse de calitate inferioară - de la alimente la cosmetice - sub aceleaşi branduri şi ambalaje utilizate pe pieţele occidentale, relatează mediafax.ro.

Dovezile privind vânzarea sistematică a unor produse inferioare nu sunt foarte clare, iar măsurile Comisiei Europene sunt menite să standardizeze metodele de testare şi să furnizeze expertiză autorităţilor de reglementare pentru a spori presiunile asupra companiilor multinaţionale. Producătorii argumentează că ingredientele unui produs pot fi diferite de la un stat la altul în funcţie de gusturile locale. Practica este permisă de reglementările pieţei comunitare atât timp cât ingredientele sunt scrise clar pe etichete.

Bruxellesul nu intenţionează să introducă măsuri de blocare a practicilor actuale, dar va utiliza reglementările europene în domeniul protecţiei consumatorilor pentru a garanta că nu sunt induşi în eroare clienţii.

Vera Jourova, comisarul UE pentru Consumatori, a argumentat că obiectivul este vânzarea unor produse de aceeaşi calitate pe piaţa comunitară. "Nu dezvăluim nume şi nu facem de ruşine companii, dar, dacă după teste nu vom constata îmbunătăţiri, se va şti public ce branduri sunt implicate şi este posibil ca şi consumatorii să exercite presiuni", a explicat Jourova.

Propuneri privind măsuri în acest domeniu probabil vor fi discutate cu ocazia unei reuniuni organizate de Guvernul slovac la Bratislava în luna octombrie.

"Nu vrem să mâncăm şi să bem mizerii, vrem produse de aceeaşi calitate", afirma în urmă cu câteva zile Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră