Nu America era cel mai mare dusman al teroristilor, releva inregistrari audio cu mesajele lui Osama bin Laden

17 Aug 2015
Nu America era cel mai mare dusman al teroristilor, releva inregistrari audio cu mesajele lui Osama bin Laden
Peste 1500 de casete audio, recuperate dintr-un campus afgan, ofera o noua perspectiva asupra modului de functionare si a mentalitatii teroristilor care formeaza Al Qaida.

Flagg Miller, un expert in civilizatia araba, a analizat inregistrarile audio recuperate de soldatii americani, remarcand ca inca de la finalul anilor '80, Osama bin Laden se inregistra inaintea atacurilor teroriste pe care le organiza.
"Stiti ce e fascinant? Bin Laden vorbeste despre modul in care Peninsula Arabica este amenintata. Insa pentru el dusmanul nu e, asa cum am fi putut crede, Occidentul. Inamicul e reprezentat de alti musulmani", a declarat Miller pentru BBC.

Potrivit lui Miller, Osama bin Laden si-a indreptat atentia catre americanii - "dusmanul indepartat" - doar dupa ce, la presiunea Statelor Unite, i-a fost retrasa cetatenia araba, in 1994.

In interviul acordat BBC, Miller a mai dezvaluit ca Osama nu a facut cunoscut planurile sale despre atacul asupra New York-ului, cel care avea sa schimbe pentru totdeauna "razboiul impotriva terorii", decat intr-un tarziu, in inregistrarile finale, cu ocazia nuntii uneia dintre garzile sale de corp.
In inregistrarea respectiva, mentioneaza Miller, atmosfera e vesela, se aud rasete. In momentul interventiei lui bin Laden, se lasa tacerea. Osama spune ca sarbatoarea unei nunti e importanta, dar aceasta nu trebuie "sa eclipseze alte probleme". Apoi bin Laden vorbeste despre un plan - fara a oferi detalii suplimentare - care va face sa "se vorbeasca la stiri despre noi".
"Am inteles ca vorbea despre atacurile din 9 septembrie, se referea explicit la Statele Unite", a notificat Miller.

Flagg Miller a cercetat mai bine de un deceniu casetele, iar despre munca sa vorbeste intr-un documentar ce urmeaza sa fie difuzat la BBC.



Alte stiri din Externe

Ultima oră