Mari companii de tutun, acuzate de omor prin imprudenţă şi tentativă de omor. Ce au decis procurorii

22 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Mari companii de tutun, acuzate de omor prin imprudenţă şi tentativă de omor. Ce au decis procurorii

Anne Marie van Veen, o pacientă olandeză bolnavă de cancer pulmonar, și un avocat din Amsterdam, Bénédicte Ficq, au depus acum doi ani o plângere penală în care acuză mari companii de tutun că au transformat intenţionat fumătorii în dependenți și că au adus "daune deliberate sănătății publice", relatează theguardian.com.

Susținută de mai mult de 20 de grupuri diferite, printre care asociația medicilor de familie din Olanda, orașul Amsterdam și spitalul principal de cancer din Olanda, reclamația a vizat companiile Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International și Benelux Imperial Tobacco.

Ei au susţinut că multinaționalele se fac vinovate de "tentativă de ucidere/ omor prin imprudenţă și / sau tentativă şi premeditare în comiterea unor abuzuri fizice severe  și / sau tentativă şi premeditare de dăunare a sănătăţii".

De asemenea, cele patru companii au fost acuzate de fals, susținând că "de ani de zile au declarat pe ambalajul produselor din tutun cantitaţi de gudron, nicotină și monoxid de carbon mai mici decât cele reale".

Procurorii olandezi au refuzat să deschidă o investigație formală împotriva celor patru mari companii internaționale de tutun, sub acuzația de tentativă de ucidere sau de omucidere, spunând că există prea puține șanse de condamnare.

Ei au afirmat într-o declarație scrisă că, în condiţiile legislației olandeze actuale, nu întrevăd o perspectivă de succes prin urmărirea penală a companiilor de tutun, stabilind că fumatul este "mortal, designul țigărilor contribuie la aceasta, dar producătorii de tutun nu ... acţionează prin încălcarea legilor și regulilor ".

Asociația olandeză a producătorilor de țigări și tutun a susținut că cererea de urmărire penală nu a fost decât o încercare de publicitate și că "era sigură că vânzarea unui produs legal, puternic reglementat, nu este o infracţiune".

Conform celor mai recente cifre ale agenției centrale de statistică din Olanda, aproape un sfert din populația olandeză fumează, iar aproximativ 20 000 de cetățeni olandezi mor anual din cauza bolilor legate de fumat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră