Vaccinul din celule stem, o nouă armă împotriva mai multor tipuri de cancer

16 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Vaccinul din celule stem, o nouă armă împotriva mai multor tipuri de cancer

Un vaccin realizat din celule stem pluripotente inactive declanşează un răspuns puternic al sistemului imunitar împotriva cancerului de sân, pulmonar şi de piele la şoareci, alimentând speranţele că un astfel de vaccin şi pentru oameni e doar o chestiune de timp, relatează cosmosmagazine.com.

Într-o lucrare publicată în revista Cell Stem Cell, o echipă condusă de Joseph Wu de la Institutul Cardiovascular al Universității Stanford din SUA a prezentat rezultatele experimentelor efectuate cu celule stem pluripotente induse - adică celule adulte reprogramate genetic pentru a se comporta precum celulele embrionare .

Cercetarea a implicat administrarea diferitelor versiuni ale vaccinului la şoareci, cărora li s-au inoculat celule tumorale provenind din cancer de piele, sân şi pulmonar. Rezultatele au fost încurajatoare. În cazul șoarecilor cărora li s-au administrat celule tumorale de sân, 70% au intrat în remisiune completă în patru săptămâni, iar restul au avut tumori semnificativ mai mici. Rezultatele în eşantioanele pentru cancer de piele și pulmonar au fost similare.

Utilizarea celulelor stem inactive ca vaccin funcționează pentru că pune capăt abilității celulelor canceroase de a se ascunde de sistemul imunitar ale organismului gazdă.

Celulele stem pluripotente induse (iPSC) pot fi utilizate pentru a crea vaccinuri cu "celule integrale", spre deosebire de vaccinurile tradiționale care conțin organisme inactivate sau produse proteice. Avantajul utilizării celulelor intregi este că toate antigenele pe care le conțin sunt transmise gazdei.

Acest lucru înseamnă că există un număr mai mare de substanțe străine care pot induce un răspuns din celulele T ale corpului, prima linie a sistemului imunitar. Având în vedere asemănarea dintre încărcările de antigen IPSC și cele ale celulelor canceroase, există astfel o șansă mult mai mare ca reacțiile celulelor T împotriva celulelor stem să fie, de asemenea, eficiente împotriva tumorilor.

Această șansă este sporită și mai mult prin faptul că celulele proprii ale unui pacient pot fi folosite pentru a crea iPSC-urile. Metoda ar putea fi folosită la doar câteva săptămâni după diagnosticul iniţial.

Andrew Laslett de la Biomedical Manufacturing Program din CSIRO Manufacturing,  Australia, spune că dacă rezultatele la şoareci vor traduse şi la oameni, atunci "implicaţiile sunt potenţial foarte semnificative".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră