Mama premierului grec este îngrijorată. Tsipras nu mai mănâncă şi nu mai doarme!

18 Iul 2015
Mama premierului grec este îngrijorată. Tsipras nu mai mănâncă şi nu mai doarme!
Premierul grec, Alexis Tsipras, care a fost nevoit să facă recent compromisuri majore pentru a evita ieșirea țării sale din zona euro, a ajuns să nu mai mănânce și nici să doarmă suficient, a declarat îngrijorată mama sa pentru publicaţia locală Parapolitika. „În ultima vreme, Alexis nu mai mănâncă, nu mai doarme, dar nu are de ales, pentru că are o datorie de îndeplinit față de poporul care i-a acordat încrederea”, spune mama sa, Aristi Tsipras — în vârstă de 73 de ani — într-un interviu acordat săptămânalului Parapolitika.

„Îl văd foarte rar. De la aeroport merge direct la parlament. Nu are timp nici măcar să-și vadă copiii, deci cum ar mai putea să mă vadă și pe mine?”, continuă mama sa. Dar „atunci când vorbim îi spun să facă tot ce poate mai bine pentru țară și să aibă grijă de el, iar el îmi răspunde să nu-mi fac griji, pentru că totul va fi bine”, spune ea mai departe.

Tânărul premier grec, în vârstă de 40 de ani, a trecut prin câteva săptămâni extrem de dificile, el fiind nevoit să înfrunte deopotrivă intransigența partenerilor din zona euro cât și aripa ostilă din propriul său partid (Syriza, stânga radicală), mai mulți membri ai formațiunii acuzându-l că a capitulat în fața creditorilor internaționali și că a făcut acestora numeroase concesii pentru a încheia un nou acord de asistență financiară.

Prin acest acord Grecia a acceptat noi măsuri de austeritate, deși populația s-a pronunțat la referendumul de pe 5 iulie împotriva austerității.

La ședința de joi a Parlamentului, convocată pentru a aproba acordul, Tsipras a părut vizibil obosit, în timpul dezbaterilor sprijinindu-și fruntea cu mâna. El a spus în fața deputaților greci că nu crede în textul pe care l-a semnat, dar îl va aplica pentru a evita un dezastru.

Varoufakis crede că reformele promise de Tsipras vor eșua  




Fostul ministru grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a apreciat - într-un interviu acordat sâmbătă postului BBC - că reformele economice impuse țării sale de creditorii internaționali vor eșua chiar înaintea începerii negocierilor privind detaliile noului acord de asistență financiară.

În opinia lui Varoufakis, programul prin care Grecia va primi un nou împrumut de 80-86 de miliarde de euro în schimbul „va intra în istorie ca cel mai mare dezastru de gestiune macroeconomică” și va fi un eșec „indiferent cine va pune în aplicare măsurile promise”.

Întrebat când estimează că ar putea fi constatat eșecul pe care el în prevede, fostul ministru, în prezent deputat, a răspuns că programul „a eșuat deja”.

Însă el i-a luat totuși apărarea premierului Alexis Tsipras, care a semnat acordul, afirmând că acesta din urmă nu avea altă opțiune. „Ni s-a dat să alegem între execuție și capitulare. Și el (Tsipras) a decis că cea mai bună strategie este capitularea”, a mai spus Varoufakis.

Alte stiri din Externe

Ultima oră