Macron propune „o cooperare sporită” cu Rusia după atentatul de la Moscova

25 Mar 2024
Macron propune „o cooperare sporită” cu Rusia după atentatul de la Moscova

Filiala grupării jihadiste Statul Islamic „implicată” în atacul care s-a soldat cu 137 de morți la Moscova „a efectuat mai multe încercări în ultimele luni” pe „pământul francez”, a declarat luni Emmanuel Macron, după ce planului de alerta atentat a fost ridicat la nivel maxim în Franța, scrie La Libre

"Trebuie să ne ferim de orice instrumentalizare sau denaturare, dar să fim exigenți și eficienți. În acest spirit mergem înainte și sper că Rusia va face același lucru", a spus președintele francez la sosirea sa în Guyana, după ce Vladimir Vladimir Putin a subliniat responsabilitatea Ucrainei.

Potrivit lui Emmanuel Macron, serviciile de informații franceze consideră că această entitate „a pus la cale acest atac și l-a efectuat”.

Executivul a luat act, în cadrul unei întâlniri de duminică seară la Elysée, că „acest grup particular care este implicat, se pare, în acest atac, a efectuat mai multe încercări pe propriul nostru teren, în Franța, în ultimele luni”, a explicat șeful statului francez. „Și de aceea, având în vedere ramificațiile și intențiile sale, ca măsură de precauție dar cu elemente credibile și solide”, el „a decis să ridice nivelul planului de urgență atentat”, care fusese coborât în ianuarie.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franța „a propus serviciilor ruse, ca și partenerilor din regiune, o cooperare sporită”, „ținând cont de informațiile disponibile serviciilor noastre și de elementele care pot fi utile rușilor”.

Întrebat să spună dacă va vorbi el însuși despre asta direct cu omologul său rus, el a răspuns că contactele se vor face la nivel „tehnic și ministerial” „inițial”. „Vom vedea cum evoluează contextul și dacă zilele sau săptămânile următoare îl justifică”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră