Macedonia vrea în NATO, Albania amenință că nu o lasă

20 Mai 2015
Macedonia vrea în NATO, Albania amenință că nu o lasă
Premierul Albaniei, Edi Rama, a amenințat că va opune un veto la candidatura Macedoniei de aderare la NATO în cazul în care nu sunt respectate drepturile etnicilor albanezi.

”Macedonia nu va putea fi membră a NATO fără să respecte acordurile de la Ohrid și drepturile omului”, a declarat Rama, miercuri, cu ocazia unei reuniuni regionale la Tirana privind lupta împotriva terorismului. Etnicii albanezi reprezintă un sfert din cei 2,1 milioane de locuitori ai Macedoniei.

Potrivit ABC News, conflictul de șase luni în 2001 între forțele macedonene și o gherilă albaneză care cerea mai multe drepturi pentru comunitatea albaneză s-a încheiat odată cu acordurile de la Ohrid (Macedonia).

Reprezentanți ai minorității albaneze din Macedonia au afirmat, la o zi după confruntările sângeroase de la Kumanovo (nord) dintre un comando de origine albaneză și poliția macedoneană, care s-au soldat cu 18 morți, dintre care opt polițiști, pe 9 și 10 mai, că drepturile înscrise în acordurile de la Ohrid n-au fost aplicate în întregime.

Macedonia, candidată de zece ani la UE și NATO, nu reușește să avanseze în procesul de aderare din cauza opoziției politice macedonene și a Greciei, care îi refuză vecinului său dreptul de a utiliza numele ”Macedonia”, pe care Atena îl consideră ca făcând parte din istoria sa.

La summitul NATO de la București (2008), candidatura Macedoniei s-a lovit de veto-ul Greciei. Albania este la rândul său membră a NATO din 2009.

Următorul summit al NATO va avea loc în 2016 în Polonia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră