"Ultimul dictator al Europei". Lukașenko a câștigat al cincilea mandat de președinte al Belarusului

12 Oct 2015
Aleksandr Lukașenko a câștigat al cincilea mandat de președinte al Belarusului, fiind ales cu 83,49% din voturi, relatează Reuters.
 
Rata participării la alegerile prezidențiale a fost de 86,75%, cea mai mare prezență la vot, 91%, înregistrându-se în regiunea Vitebsk, în nord. 
 
Realegerea lui Lukașenko în urmă cu cinci ani a dus la proteste ample și la arestarea liderilor opoziției, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut de când acesta pozează în garant al stabilității în fața crizei economice și a conflictului separatist prorus din Ucraina.
 
El a fost criticat mult timp de Occident pentru situația drepturilor omului și reprimarea disidenței politice, fiind denumit cândva de Washington "ultimul dictator al Europei". 
 
În ultimele luni, Lukașenko și-a înmulțit în ultimele luni gesturile de bunăvoință, eliberând în cursul verii ultimii deținuți politici din Belarus.
 
Prin urmare, Uniunea Europeană intenționează să ridice sancțiunile care i-au fost impuse din 2011 lui Aleksandr Lukașenko și colaboratorilor săi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră