Jurnaliști ruși, reținuți pe Aeroportul Chișinău. Moscova trece la amenințări

08 Sep 2015
Jurnaliști ruși, reținuți pe Aeroportul Chișinău. Moscova trece la amenințări
UPDATE 11:59 - Ministerul rus de Externe a emis marți un comunicat de presă prin care avertizează Republica Moldova în legătură cu „consecințele” care ar putea urma deciziei Chișinăului de a interzice intrarea pe teritoriul țării a unor echipe de jurnaliști ruși.
 
„Autoritățile de la Chișinău nu doresc relații constructive cu Rusia. Prin interzicerea jurnaliștilor ruși pe teritoriul Republici Moldova, se atestă încalcarea drepturilor omului și a libertății de exprimare”, transmite purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, conform independent.md.
 
Potrivit aceluiași comunicat, autoritățile din Republica Moldova încearcă, vădit, să împiedice „mediatizarea obiectivă” a protestelor de la Chișinău.
 
Diplomația rusă mai precizează că aceste acțiuni vor „împiedica dezvoltarea relațiilor constructive cu Federația Rusă”.
..........................................

Producătorul agenției Ruptly a Russia Today, Alexei Ameliușkina, nu a putut intra pe teritoriul Republicii Moldova, fiind întors acasă de pe Aeroportul din Chișinău.
 
Ameliușkina urma să transmită informații despre protestele din Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit Sputnik International, jurnalistului rus i-a fost confiscat echipamentul, între care o dronă, autoritățile din Chișinău promițându-i ziaristului că aceasta va fi trimisă la Moscova.
 
"Am fost reținut timp de cinci ore și mi-au spus că echipamentul va fi trimis în Rusia cu avionul", a declarat Alexei Ameliușkina, înainte să fie îmbarcat în cursa Chișinău - Moscova.
 
Un tratament asemănător a fost aplicat de către autoritățile din Chișinău unei echipe de jurnaliști de la postul rusesc de televiziune Lifenews. Potrivit Interfax, poliţiştii de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău ar fi confiscat un stick de memorie ce conținea imagini interzise pe teritoriul Republicii Moldova. 

Mai mult, jurnaliștilor le-au fost sustrase și pașapoartele.Poliţia de Frontieră a precizat, printr-un comunicat de presă, că aceștia nu aveau acreditare. Potrivit autorităților, membrii echipei au declarat inițial că au venit în Moldova într-o vizită privată, după care au spus că intenționează să realizeze un reportaj. 

Jurnaliștii ruși au fost întorși acasă de pe Aeroportul din Chișinău.
 
Peste 100 de mii de oameni din Republica Moldova au ieșit în centrul capitalei să ceară socoteală guvernanților, care au sărăcit țara. Demonstranții s-au adunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a cere demisia președintelui, Nicolae Timofti, alegeri anticipate și pedepsirea celor care se fac responsabili pentru deturnare de fonduri pe scară largă.
 
Protrestele continuă și astăzi. Peste 170 de corturi au fost instalate până la această oră în Piața Marii Adunări Naționale, în ceea ce protestatarii numesc „Orașul Demnității”.
 
În „Orașul Demnității” din Piața Marii Adunări Naționale au fost instalate deja în noaptea trecută în jur de 170 de corturi. Încă de la primele ore ale dimineții alți cetățeni au început să-și instaleze corturi în centrul capitalei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră