Jihadistul suedez arestat în Grecia e doar un credincios musulman care și-a cumpărat arme ca suveniruri

02 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Jihadistul suedez arestat în Grecia e doar un credincios musulman care și-a cumpărat arme ca suveniruri

Un presupus jihadist suedez de origine bosniacă Mirsad Bektasevic, a fost inculpat pentru activitate teroristă, alături de un complice de origine yemenită. Cei doi bărbați, care aveau pașapoarte suedeze, au fost plasați în detenție preventivă după ce au compărut în fața unui judecător, lângă frontiera turco-greacă.

Bektasevic, 28 de ani, și tovarășul său de origine yemenită, de 19 ani, au fost arestați joi în autogara orașului, de unde pleacă autocare spre Turcia, având asupra lor materiale de luptă și uniforme militare, potrivit poliției. Ei au fost inculpați pentru apartenență la o organizație teroristă, cu circumstanța agravantă, posesie de arme și posesie de arme de război în scopul aprovizionării unei organizații teroriste.

Potrivit avocatului lor, ei s-au prezentat ca fiind credincioși musulmani, însă neavând vreo activitate criminală, și au afirmat că se află în Grecia pentru turism și că și-au cumpărat arme ca suveniruri.

Bektasevic, supranumit "Maximus", a mai fost arestat în 2005 la Sarajevo, după o percheziție la domiciliul său, în timpul căreia poliția a descoperit o centură cu explozibil, explozivi și imagini video în care un bărbat cu fața acoperită evoca atacuri teroriste împotriva Capitoliului și a Casei Albe de la Washington. El a fost condamnat în primă instanță în 2007 la 15 ani de închisoare, apoi la 8 ani în apel, înainte de a fi eliberat în 2011. Mass-media din Grecia l-au identificat pe presupusul său complice yemenit drept Al Hasani Amer.

Alte stiri din Externe

Ultima oră