Jihadist sau refugiat? Adevărul despre imaginea care a stârnit panică în Europa

09 Sep 2015
Jihadist sau refugiat? Adevărul despre imaginea care a stârnit panică în Europa
O știre toxică a pornit să se rostogolească de ieri în media socială. Este vorba de o imagine care pare să confirme temerile privind infiltrarea printre miile de refugiați sosiți în Europa din Orientul Mijlociu a unor militanți islamiști extremiști.

"Anul trecut lupta pentru Jihad, acum este refugiat în Europa", este mesajul care însoțea un colajul a doua imagini ale unui tânăr sirian. În prima fotografie, bărbatul apare într-un echipament militar, asemanător celor purtate luptătorii ISIS, realizată în 2014, în cealaltă, realizată luna trecută fiind fotografiat în calitate de refugiat, undeva la granita macedoneană. 




Investigația jurnaliștilor de la BBC a clarificat lucrurile, în cele două imagini apărând Laith Al Saleh, un lider al opoziției militare siriene - Armata Liberă Siriană.
Într-un interviu acordat AP, în luna august, Al Saleh spunea că înainte de a lupta în Siria, atât împotriva forțelor guvernamentale, cât și a jihadiștilor Statului Isalmic, era zugrav, în orașul Alep. "70% din Alep este distrus... În Siria, Al Qaeda, Statul Islamic, Guvernul, toți imi doresc moartea, am luptat contra tuturor. Unii se tem, eu nu mă tem!", declara Al Saleh în interviul citat.


Alte stiri din Externe

Ultima oră