JAPONIA. Împăratul va vorbi! Și ar putea abdica

29 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
JAPONIA. Împăratul va vorbi! Și ar putea abdica


Potrivit postului public de televiziune japonez NHK, împăratul Akihito urmează să se adreseze japonezilor, probabil în jurul datei de 8 august, scrie liberation.fr.
Discursul, care va fi rostit la palatul imperial din Tokyo, va fi retransmis la televiziune.
Va fi pentru prima oară când împăratul se adresează în direct populației și în fața jurnaliștilor. În 2011, după seismul și valul tsunami de la 11 martie, Akihito a înregistrat un mesaj pentru a-și exprima susținerea și compasiunea față de victimele catastrofei.
Data avansată indică faptul că împăratul se va adresa poporului după încheierea sesiunii extraordinare a Adunării și remanierea avută în vedere pentru 3 august de premierul Shinzo Abe.
Dar dincolo de caracterul excepțional al exercițiului, alocuțiunea lui Akihito este foarte așteptată, el fiind un personaj respectat și popular. Discursul intervine în plină dezbatere privind posibila sa abdicare, anunțată de mai multe instituții media de la jumătatea lui iulie.
Chiar dacă puternica Agenție a Casei Imperiale a dezmințit o astfel de posibilitate (dar oare ar fi putut face altfel, se întreabă liberation.fr) chestiunea viitorului tronului este relansată.
Akihito, care i-a urmat tatălui său la tron în 1989, va împlini 83 de ani în decembrie.Starea de sănătate a lui Akihito s-a deteriorat semnificativ și el i-a delegat deja lui Naruhito unele atribuții.

Alte stiri din Externe

Ultima oră