Închisorile din Austria sunt suprapopulate: 10% din totalul deținuților sunt traficanți de refugiați

08 Sep 2015
Închisorile din Austria sunt suprapopulate: 10% din totalul deținuților sunt traficanți de refugiați
Ministrul de Justiție al Austriei, Wolfgang Brandstetter, a vizitat la finalul săptămânii trecute centrul de detenție din Eisenstadt, scrie kurier.at.  

Prevăzut pentru un maximum de 78 de persoane, în ultimele două luni aici au ajuns 112 traficanți de refugiați. În fiecare celulă sunt cel puțin două persoane. Mulți dintre ei dorm pe o saltea așezată pe beton.

“Situația actuală este o adevărată probă de rezistență pentru justiția austriacă. Doar în ultimele două luni au fost plasați în arest peste 200 de traficanți de refugiati, mai mulți decât în tot anul 2014”, a declarat Brandstedter.

Ministrul solicită alocarea imediată a unui buget pentru construirea de noi centre de detenție sau extinderea celor vechi. Brandstetter respinge acuzațiile că Austria ar acționa cu prea multă blândețe față de traficanții de refugiați.

“Din totalul de 8.000 de deținuți de pe teritoriul Austriei, 729 sunt traficanți de refugiați. Vorbim deja de 10%”, a declarat ministrul.

 El se teme că traficul de refugiati a devenit o meserie tot mai profitabilă pentru unii.

Jurnaliștii austrieci scot în evidență mai multe cazuri ale deținutilor încarcerați la Eisenstadt. Printre ele este și cel al românului David L., arestat preventiv pentru trafic de refugiați.

La data de 23 iulie, el a fost reținut pe autostrada A21, având 37 de cetățeni afgani ascunși în camion. El susține în continuare că nu a încasat nici un ban. 300 de euro i-au fost promiși abia la întoarcerea în Ungaria.

Deși avocații i-au recomandat să colaboreze cu anchetatorii, el a ales să se declare nevinovat, de teama oamenilor din umbră care îi pot agresa familia. Bărbatul a fost prins într-o parcare de pe autostradă.

“Am oprit să beau ceva, că era prea cald”, a mărturisit el. Întrebat dacă avea de gând să le dea apă celor asunși în camion, având în vedere că acolo erau și femei și copii mici, el a dat din cap.

“Angajatorii mi-au spus să nu mă intereseze ce se întâmplă cu cei ascunși în camion. De aceea nu le-am deschisa ușa celor din camion. Nu cumva să coboare”, a răspuns românul.

Procesul lui David va începe săptămâna viitoare. Pentru trafic de persoane în condiții inumane, el riscă minimum un an și șase luni de închisoare cu executare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră