Datoare-vândută, Grecia dă ULTIMATUM creditorilor!

20 Mai 2015
Datoare-vândută, Grecia dă ULTIMATUM creditorilor!
 De data aceasta, este rândul Greciei să dea ultimatum creditorilor. Miercuri, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Syriza, principalul partid la guvernare, a anunțat, potrivit Reuters, că, dacă nu va fi semnat un acord cu aceștia, Atena nu își va plăti tranșa de 302 milioane de euro pe care trebuie s-o ramburseze FMI la 5 iunie. Altfel spus, această zi devine fatidică pentru interminabila criză elenă. Căci, dacă nu se încheie niciun acord până atunci, Grecia va face primul pas către incapacitatea de plăți, iar criza va căpăta altă turnură.

Calculul Guvernului lui Alexis Tsipras este simplu, comentează La Tribune: europenii și FMI nu sunt gata să-și asume riscul unei intrări în incapacitate de plată a Greciei, care poate avea grele consecințe financiare și politice pentru ei.

O incapacitate de plată ar fi un prim pas către o ieșire din zona euro, comentează sursa citată.

La începutul săptămânii, Guvernul grec declara că va prezenta concluziile unui acord cu creditorii în câteva zile, acord care ar fi permis deblocarea a cel puțin unei părți din ajutorul financiar prevăzut (7,2 miliarde de euro) în cadrul unui plan de ajutorare, de care beneficiază țara. Miercuri, însă, Atena a venit cu amenințarea de nerambursare, în lipsa unui acord. (M.C)


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră