Germania, unealta NSA? Austria depune plângere pentru că a fost spionată

06 Mai 2015
Germania, unealta NSA? Austria depune plângere pentru că a fost spionată
 Austria a cerut explicații Germaniei după relatările din presă conform cărora ar fi fost și ea spionată de serviciile secrete germane în colaborare cu cele americane, a anunțat marți Executivul de la Viena, citat de Le Point.

De asemenea, Guvernul austriac a înaintat o plângere penală pentru „culegere de informații secrete în detrimentul Austriei”, astfel încât justiția să investigheze cazul.

Pe baza unor documente confidențiale, presa germană a acuzat Serviciul Federal de Informații (BND) din Germania că de-a lungul mai multor ani a desfășurat operațiuni de spionaj împotriva unor oficiali și companii din Europa, mai ales din Franța, și a furnizat informațiile obținute Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA).

Potrivit cotidianului Bild, astfel de acțiuni au vizat de asemenea responsabili austrieci.

Drept urmare, Austria solicită „clarificări complete” din partea Germaniei și va folosi în acest scop „canalele diplomatice”, a declarat marți ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner.

Respectivele relatări din presă au tulburat scena politică de la Berlin, actualul ministru de Interne și fost ministru al Afacerilor Speciale, Thomas de Maiziere, fiind chemat să dea explicații în fața comisiei pentru secrete de stat a Budestagului, în timp ce cancelarul Angela Merkel evită să se pronunțe asupra subiectului și preferă să vorbească doar despre susținerea cooperării serviciilor secrete germane cu cele americane în combaterea terorismului.

Mai mult, cancelarul german Angela Merkel a pledat luni în favoarea necesității ca serviciul de informații german să colaboreze cu NSA americană.

Întrebată în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ceh Bohuslav Sobotka, Angela Merkel a asigurat că serviciile de informații (Bundesnachtritchendienst, BND) se află „sub control” și a reafirmat că serviciile sale vor depune mărturii dacă li se va cere în fața comisiei de anchetă parlamentare despre activitățile agenției americane NSA.

„Buna îndeplinire a misiunii în fața amenințărilor teroriste internaționale se face în colaborare cu alte agenții, începând cu NSA”, a explicat cancelarul. Ea estimase, în urmă cu câteva zile, că trebuie clarificate relațiile BND-NSA.

Șeful Partidului Social-Democrat (SPD) și ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, a ridicat la rândul său tonul luni.

„Încă de la apariția primelor suspiciuni, am întrebat-o în două rânduri pe doamna cancelar dacă a existat spionaj economic. Ea a negat, de ambele dăți”, a declarat el în finalul unei reuniuni a partidului său.

„Nu am nicio îndoială că doamna cancelar a răspuns corect întrebărilor mele”, a asigurat Sigmar Gabriel, care are și funcția de vicecancelar.

„Dacă nu acesta este cazul, dacă BND a participat într-adevăr la spionaj economic, aceasta ar afecta grav încrederea pe care economia germană o are în conducerea statului”, a declarat el. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră