Germania ne vrea. Michael Roth: Avem nevoie de prieteni și aliați ca România

04 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Germania ne vrea. Michael Roth: Avem nevoie de prieteni și aliați ca România

Germania are nevoie de prieteni și aliați cu un angajament european puternic, precum România, iar interesul ei este ca România să fie stabilă, capabilă să joace un rol și mai important în procesul european, a declarat ministrul de stat pentru Europa din Ministerul german de Externe, Michael Roth.

El a evidențiat legăturile puternice dintre cele două state, precizând, însă, că este nevoie de eforturi constante și un dialog strâns pentru menținerea bunelor relații. Oficialul german a mai spus că din discuțiile cu partenerii român a rămas cu impresia că guvernul de la București ia în serios proiectul de modernizare a țării și de implementare a reformelor.

"Raportul MCV care a fost publicat acum câteva zile a subliniat progrese semnificative, dar a arătat și unde mai este de lucru. Am urmărit îndeaproape aceste eforturi de implementare a reformelor. Guvernul german este gata să ofere sprijin dacă i se solicită și dacă e posibil. Avem un mare interes într-o Românie stabilă, într-o țară întărită de modernizare, care să fie capabilă să joace un rol și mai important în procesul european. Într-o vreme în care conceptul de Europa este din ce în ce mai mult pus la îndoială, avem nevoie de România, ca o forță pro-europeană", a afirmat Roth.

În ceea ce privește problema refugiaților, oficialul de la Berlin a apreciat că România joacă un rol constructiv în dezbaterea privind distribuția imigranților.

"Colegii mei au arătat foarte clar că România este gata să preia refugiați și sper că este o șansă ca toate statele membre să-și respecte acest angajament. Este oribil că doar 400 din 160.000 de refugiați au fost relocați. (...) Da, evident, ca alți prieteni și parteneri din UE, România nu este de acord cu Germania în a stabili un mecanism permanent de distribuție. De asta sunt aici, să ascult, să fac un schimb de puncte de vedere și sper ca argumentele noastre să-i convingă și pe alți prieteni și parteneri din UE, dar pentru unele decizii e nevoie de timp. Marea noastră problemă e că timpul trece și trebuie să acționăm acum", a susținut Michael Roth.

Alte stiri din Externe

Ultima oră