Germania se pregăteşte de CEA MAI LUNGĂ GREVĂ pe căile ferate din istoria sa: O SĂPTĂMÂNĂ

04 Mai 2015
Germania se pregăteşte de CEA MAI LUNGĂ GREVĂ pe căile ferate din istoria sa: O SĂPTĂMÂNĂ
Sindicatul conductorilor de tren din Germania (GDL) cere o creştere cu 5% a salariilor şi o reducere a timpului de lucru săptămânal de la 39 la 37 de ore. Acesta este motivul declanşării, de luni, a celei mai lungi greve din istoria căilor ferate germane, şi asta după ce în ultima perioadă conflictele de muncă s-au ţinut lanţ. Din GDL fac parte conductorii de tren ai companiei publice Deutsche Bahn. Sindicatul a lansat duminică un preaviz de grevă pentru ziua de luni.

Acţiunea va debuta la orele 15:00, pentru transportul de mărfuri şi în noaptea de marţi, la 02:00, pentru transportul de călători, iar de încheiat, se încheie pentru ambele categorii duminică la ora 09:00. Urmând să dureze şase zile, această mişcare grevistă se anunţă deja drept istorică, din punctul de vedere al duratei, şi intervine după o serie de greve care se ţin lanţ din vara lui 2014, ultima dintre ele având loc între 21 şi 24 aprilie, adică luna trecută, scriu Les Echos, Bild şi Deutsche Welle.

Tabloidul Bild titrează chiar, cu litere de-o şchioapă, că este un risc pentru economia germană. GDL reprezintă o zecime dintre cei 200.000 de angajaţi ai Deutsche Bahn.

Sindicatul, în afara celor două solicitări salariale şi orare, mai doreşte şi dreptul de a negocia în numele altor categorii de angajaţi, cum ar fi personalul de bord. Şeful sindicatului, Claus Weselsky, afirmă că membrii săi luptă pentru dreptul lor fundamental, şi Deutsche Bahn nu face decât să îi forţeze să se folosească de arma grevei.
Deutsche Bahn a solicitat recurgerea la un arbitraj înaintea anunţării preavizului de grevă.

Sindicatul GDL reproşează companiei că vrea să lase lucrurile să se agraveze până când va intra în vigoare în iunie o lege care să impună unicitatea convenţiilor colective, sinonimă cu pierderea influenţei pentru micile sindicate.
Deutsche Bahn descrie această viitoare grevă ca absolut nepotrivită şi excesivă. Ministrul federal al Transporturilor, Alexander Dobrinth (CSU), s-a alăturat acestor critici, spunând că populaţia a ajuns la limita suportabilului, fiind afectată de un conflict care a devenit interminabil. (I.D)  

Alte stiri din Externe

Ultima oră