Fraudă gigantică în China: milioane de euro au dispărut din conturi bancare

19 Mai 2015
Fraudă gigantică în China: milioane de euro au dispărut din conturi bancare
O imensă fraudă bancară a fost descoperită în China, după ce o femeie de afaceri chineză a fost deposedată de 1,55 de milioane de euro. Dar și alți clienți ai băncii sale, ICBC, sunt vizați de această fraudă uriașă, scrie Le Parisien.

Femeia de afaceri din China, care depusese 1,55 milioane de euro la Banca de ICBC, cea mai mare bancă din China, a descoperit recent că nu mai avea decât câțiva euro în cont, au relatat mass-media oficiale, indicând o escrocherie vastă.

Zeci de alți deponenți la aceeași filială a băncii de stat Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) din Shijiazhuang (nord) au cunoscut o dezamăgire similară, după ce le-au fost sustrase sume totalizând ”zeci de milioane de yuani”, echivalentul a mai multe milioane de euro, potrivit presei chineze, care nu a precizat dacă banca va oferi compensații victimelor.

Un responsabil al filialei din Shijiazhuang a convins-o pe doamna Wang să depună 10,8 milioane de yuani pe un plan de economii de un an, ademenind-o cu o rată a dobânzilor de trei ori mai mare decât media, potrivit China Nouă.

Însă la începutul lunii mai aceasta a constatat că nu mai rămăsese decât cu suma de 124 de yuani (17,80 euro). Doamna Wang nu a primit niciodată generatorul de coduri de securitate adevărat, asociat contului, și astfel o a treia persoană l-a utilizat pentru a opera un transfer fraudulos de fonduri.

ICBC a asigurat că respectivul plan de economii cu rate neobișnuit de mari a fost legal, în ciuda faptului că rata dobânzii este strict controlată de statul chinez.

Un alt caz este cel al omului de afaceri Zhang Jing, care a depus o plângere împotriva Băncii Agricole a Chinei din Chongqing (sud-vest), acuzând un angajat al instituției bancare că a transferat, fără permisiunea sa, peste 1,2 milioane de yuani din contul său.

Însă Zhang Jing însuși a fost inculpat de fraudă în 2007 și condamnat la patru ani de închisoare, dar pus în libertate în urma unei decizii în apel a Curții Supreme de anul trecut, potrivit publicației locale Changjiang Shangbao.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră