Europol: 30.000 de persoane, suspectate de trafic cu fiinţe umane

06 Sep 2015
Europol: 30.000 de persoane, suspectate de trafic cu fiinţe umane
Autoritățile europene au ca prioritate combaterea traficului de persoane în care sunt implicaţi circa 30.000 de presupuși traficanți."Aceasta este prima prioritate pentru noi, fără nicio îndoială, nu doar pentru Europol, ci pentru toate statele membre ale Uniunii Europene", explică Robert Crepinko, responsabil pentru combaterea rețelelor de crimă organizată în cadrul Oficiului european de poliție (Europol), cu sediul la Haga, conform agerpres.ro.

Traficul de persoane aduce traficanţilor miliarde de dolari, aceştia profitând de disperarea unui număr tot mai mare de persoane care fug de război și de sărăcie din țări precum Siria, Afganistan, Eritreea și Somalia.

În iulie, UE a lansat o operațiune de anvergură împotriva traficanților în Marea Mediterană, culegând mai întâi informații, înainte de a se pregăti să acționeze militar, în principiu în săptămânile următoare, împotriva navelor traficanților, în special în largul coastelor libiene.

Din martie, autoritățile europene au identificat un grup internațional de aproximativ "30.000 de suspecți" în toată Europa, printre care 3.000 operând în Mediterana și dintre care unii sunt originari din țări nemembre ale UE, cu care Europol face schimb de informații, afirmă Crepinko.

Traficanții utilizează rețelele de socializare, Facebook sau altele, pentru a-și oferi serviciile, a-și negocia prețurile și a organiza traseele migranților, potrivit Europol și Frontex.

Traficul de ființe umane, combinat uneori cu sclavia sexuală și exploatarea în locuri de muncă prost plătite, este "probabil businessul cel mai profitabil" dintre toate activitățile criminale, devansând chiar traficul de arme și cel de droguri, afirmă o purtătoare de cuvânt a Agenției europene de supraveghere a frontierelor Frontex, Izabella Cooper.  

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră