Estonia îl va susține pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

02 Apr 2024
Estonia îl va susține pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Ministrul de externe al Estoniei Margus Tsahkna a declarat marți că Estonia este pregătită să-l susțină pe premierul olandez Mark Rutte ca următor secretar general al NATO, scrie siteul ERR news din Estonia

„După discuții amănunțite, am primit certitudinea că Mark Rutte este gata să acționeze pentru a întări Alianța și de aceea Estonia își poate sprijini ambiția de a deveni următorul secretar general al NATO”, a spus ministrul într-un comunicat.

Tsahkna a spus că Estonia a susținut întotdeauna o NATO puternică, capabilă să facă față tuturor amenințărilor și provocărilor.

„Am amintit mod repetat principiile pe care le considerăm esențiale pentru asigurarea viabilității și a forței NATO și, până acum, am primit confirmarea că aspirantul secretar general al NATO, Mark Rutte, împărtășește aceste convingeri”, a spus el.

Ministrul de externe a spus că politica Alianței în Rusia trebuie să ia în considerare mai multe lucruri.

Aceasta include înțelegerea faptului că „amenințarea dinspre est” este „cea mai gravă și pe termen lung”, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO, importanța consolidării flancului estic și acordul asupra nivelurilor minime de cheltuieli pentru apărare.

În plus, trebuie să ia în considerare echilibrul geografic în rândul conducerii de vârf a Alianței.

Aprobarea pune capăt lunilor de speculații conform cărora țările de pe flancul estic al NATO nu l-ar sprijini pe Rutte, mai ales că, după un deceniu de mandat, cheltuielile pentru apărare ale Olandei nu au atins niciodată ținta de 2%.

Mai mulți politicieni au spus că următorul lider al alianței de apărare ar trebui să vină din flancul estic.

Premierul estoniei Kaja Kallas, ministrul de externe al Letonia Krišjanis Karinš și președintele României Klaus Iohannis au declarat că ar fi interesați de post care nu are un proces oficial de candidaturi.

Întrebați anterior despre candidatura lui Rutte, oficialii estoni au spus că încă se hotărăsc. La sfârșitul lunii trecute, Kallas a spus că Estonia îl va sprijini atât pe Rutte, cât și pe Iohannis.

Secretarul general trebuie să fie sprijinit de toți cei 32 de aliați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră