INEDIT! Un elvețian a donat 45 de televizoare unei închisori din România

05 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
INEDIT! Un elvețian a donat 45 de televizoare unei închisori din România

„Până ajung pompierii la un incendiu, a crescut și iarbă pe locul incendiului“, cu aceste cuvinte a fost primit Ruckli de un elvețian, la prima sosire în România. Cinci ani mai târziu, comuna Bălăușeri din județul Mureș, dispune de o unitate de pompieri modernă. Totul ca urmare a unei donații din Elveția.

„Preiau materiale finanțate din bani publici, înlocuite tot din bani publici și organizez transportul acestora în locuri unde e nevoie“, povestește elvețianul pentru Aargauer Zeitung. Așa a ajuns în România și o mașină de pompieri modernă.

Între timp, Rutli și-a extins aria de operare de la paturi de spital până la bănci în școli. Ultimul transport s-a dovedit cu adevărat inedit. A adunat toate televizoarele vechi din închisorile din Aargau și le-a adus în România.

“Un număr de 45 de televizoare au ajuns în închisoarea din Târgu-Mureș. Așa asigurăm puțină umanitate. Nu putem compara condițiile dintre spitalele și închisorile din Elveția cu cele din România.

Aici infrastructura este învechită și în condiții deplorabile. Am vizitat închisoarea. Am fost și în bucătărie. Eu nu băgăm un deget în ce preparau, nici vorbă să mănânc așa ceva. În spitale paturile au găuri, iar băncile din școli sunt rupte, dar oamenii de aici se adaptează cu bine situației”, mărturisește bărbatul.

În semn de apreciere, comuna Bălăușeri l-a desemnat pe Ruckli cetățean de onoare al localității. Vizitează communele Chendu Bălăușeri în fiecare an, alături de soția și fiul său. Venirea lor reprezintă un motiv de sărbătoare.

„Locuitorii prepară gulaș și participă toți la petrecere, de la primar la șeful poliției locale. Scot din garaj și mașina de pompieri, pe care eu personal am condus-o din Elveția până aici. Simt că ajutorul este binevenit și are un efect benefic. Eu vreau să dau uneltele în mâinile oamenilor, ca să le folosească și să se ajute singuri.

Anul acesta mai vin 30 de paturi într-un spital, dar și câteva aparate casnice pentru bucătăria închisorii. Am de gând să aduc și un generator de rezervă care să asigure alimentarea cu curent electric a localității. Misiunea mea aici încă nu este încheiată“, a adăugat Franz Ruckli.

Alte stiri din Externe

Ultima oră