Trump nu joacă după reguli. Ce surpriză a pregătit pentru Israel

16 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Trump nu joacă după reguli. Ce surpriză a pregătit pentru Israel


Afirmaţia reprezintă o chestiune extrem de sensibilă în regiune, scrie lexpress.fr. Ambasadorul numit de Trump reia astfel o promisiune de campanie a republicanului, care a dat asigurări că SUA vor recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi îşi vor instala ambasada acolo, când el va deveni preşedinte.

Până acum, Washington-ul, ca şi restul comunităţii internaţionale, nu a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi îşi menţine ambasada la Tel-Aviv, unde şi România are ambasada, de exemplu.

Nominalizarea sa a fost criticată imediat de o asociaţie progresistă americană, J Street, care a denunţat drept iresponsabilă alegerea unui prieten american al mişcării de colonizare în teritoriile palestiniene, scrie lexpress.fr.

Senatorii americani, care vor trebui să confirme această nominalizare, „trebuie să ştie că majoritatea evreilor americani se opune opiniilor şi valorilor pe care această persoană le reprezintă”, afirmă organizaţia, care se defineşte „pro-Israel şi pentru pace”.

Site-ul francez reaminteşte că echipa lui Trump a anunţat în septembrie, după o întâlnire între acesta şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, că SUA vor recunoaşte Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a statului Israel”, dacă Trump este ales.

Consiliera lui Trump, Kellyanne Conway, a reafirmat la începutul acestei săptămâni că mutarea ambasadei SUA de la Tel-Aviv a Ierusalim este o mare prioritate.

Israelul ocupă Ierusalimul de Est din 1967 şi a proclamat întregul oraş drept capitala sa indivizibilă în 1980, reaminteşte lexpress. Publicaţia franceză adaugă că palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră