Decizia cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen, amânată din nou

06 Oct 2015
Decizia cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen, amânată din nou
Decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi din nou amânată, nefiind introdusă pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe europeni de săptămâna aceasta, potrivit unor surse citate de postul bulgar național de radio.
 
Guvernul bulgar și-a exprimat în repetate rânduri speranța ca o aderare parțială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) dinperioada 8-9 octombrie. Cu toate acestea, pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaților și controlul la frontiere, scrie Novinite.com.
 
Extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanți ai președinției luxemburgheze a UE, citați de BNR.
 
Guvernul bulgar aștepta, în octombrie, o decizie politică favorabilă față de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene.
 
De asemenea, premierul Victor Ponta a anunțat luni în Parlament că a solicitat o amânare, adăugând că problema aderării la Schengen pare că urmează să fie amânată până târziu, în 2016, precizează Novinite.com. Ponta a sugerat că, în timpul președinției la UE a Olandei, ar fi puțin probabil un vot pozitiv în privința extinderii Schengen.

"Ședința JAI e săptămâna viitoare și ni s-a spus foarte clar nu există consens. Vă spun mai direct: se votează contra tot de către acele țări care votau de obicei contra și atunci nu avea rost să supunem la vot în contextul actual. Anul viitor președinția va fi a Olandei, despre care știți bine ce prietenă a fost cu România pe tema Schengen. O să vedem. Deocamdată e clar că dosarul Schengen, în ceea ce mă privește pe mine și Guvernul, eu cred că nu are rost să ne mai rugăm prea mult de cineva care nu vrea să ne audă", a declarat sâmbătă seară premierul Ponta.
 
Olanda, care s-a opus acestei extinderi și care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în ianuarie, până în iunie 2016, și-a motivat opoziția invocând lipsa de progrese în sfera justiției și afacerilor interne în cle două state candidate.
 
Următoarea reuniune la care Bucureștiul și Sofia ar putea să ceară aderarea la Schengen urmează să aibă loc în decembrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră