Atac dur al premierului Italiei la adresa UE: Nu am de gând să tac

18 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Atac dur al premierului Italiei la adresa UE: Nu am de gând să tac

Într-un interviu incendiar acordat duminică ziarului Corriere della Sera, Renzi le-a transmis liderilor europeni că dacă vor să adopte documentele summitului, fără suflet şi fără orizont, nu au decât să o facă pe cont propriu.

"Dacă vor să petreacă timpul pentru a scrie documente fără suflet şi fără orizont, o pot face singuri. A organiza conferinţe de presă în care nu se spune nimic nu este visul vieţii mele. Şi a mima acorduri când nu sunt, nu este serios", a declarat premierul italian.

"Nu ştiu la ce s-a referit Merkel când a vorbit despre spiritul Bratislavei. Dacă lucrurile vor continua aşa, în loc de spiritul Bratislavei vom vorbi despre fantoma Europei", a continuat Renzi.

"La Bratislava am avut o croazieră plăcută pe Dunăre, deşi am sperat că vom obţine răspunsuri la criza declanşată de Brexit, nu doar să ne îmbarcăm pentru o excursie", a mai spus el. 

Renzi a promis că va demisiona dacă va pierde referendumul privind reforma constituţională programat în noiembrie-decembrie şi a anunţat că pregătește bugetul pe 2017, care va reduce impozitele, în ciuda incetinirii economice și a datoriei publice ridicate.

Despre bugetul care urmează să fie prezentat luna viitoare, Renzi a spus că nu va fi "nici o negociere" cu Bruxelles-ul, arătând că sumele pe care vrea să le aloce pentru combaterea imigrației și protecţia antiseismică a Italiei ar trebui să fie excluse de la normele UE privind limitele de deficit bugetar.

Alte ţări au încălcat regulile privind limitele deficitului bugetar, iar Italia şi-a îndeplinit angajamentele privind combaterea intrărilor de migranți care traversează Marea Mediterană, a mai spus Renzi.

"Nu am de gând să tac doar de dragul unei vieţi liniştite. Dacă cineva vrea să închidă gura Italiei, a greşit locul, metoda şi subiectul", a avertizat premierul italian. 

Printre cei mai vocali critici ai rezultatelor summitului de la Bratislava se numără şi premierul ungar Viktor Orban, care luna viitoare se va confrunta cu un referendum naţional privind planul UE de relocare a imigranţilor pe continent.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră