Controverse în Franța: în Pontoise s-a organizat salonul dedicat femeii musulmane. Militante FEMEN au perturbat evenimentul

12 Sep 2015
Controverse în Franța: în Pontoise s-a organizat salonul dedicat femeii musulmane. Militante FEMEN au perturbat evenimentul
 Un salon dedicate femeii musulmane organizat într-un oraș din nordul Franței, în apropiere de Paris, creează mari controverse. Aflat la a treia ediție, salonul care se desfășoară în acest week-end, are un caracter fundamentalist, titrează Le Figaro. O serie de așa-ziși predicatori ai comunității musulmane au fost invitați să țină discursuri asupra rolului tradiționalist pe care ar trebui să-l joace femeia de religie mohamedană. Mai multe petiții on-line au cerut sistarea evenimentului organizat la Centrul de expoziții din Panoise.

Aflat la a treia ediție, salonul musulman Val d’Oise organizat în orașul Panoise are ca tematică anul acesta femeia musulmană. Printre alte activități dedicate femeilor, în cadrul acestui salon vor avea loc o serie de conferințe care vor aborda relația dintre Islam și femei din zilele noastre.

Cei opt invitați antamați pentru a ține discursurile, dintre care doar unul de sex feminin, au reputație de musulmani tradiționaliști. În viziunea lor, femeia nu ar trebui să se abată de la regulile arhaice ale Coranului.

De pildă, unul dintre cei care a ținut o conferință, imam al moscheii din Brest, le-a poruncit femeilor musulmane să nu renunțe la voal atunci când se expun pe rețelele sociale, întrucât riscă să ajungă în flăcările Iadului. În viziunea lui, „femeile se expun fără onoare, să nu se mire dacă bărbații vor abuza sexual de ele”, titrează aceeași publicație.

Nader abu Anas, un alt predicator musulman invitat la eveniment,  este de părere că  „femeia ar trebui să iasă din casă doar cu permisiunea soțului ei, iar noaptea ea nu ar trebui să-și refuze soțul în așternuturi fără să aibă un motiv întemeiat”. Abu Anas va ține o conferință duminică și va fi însoțit de Medhi Kebir, imam la moscheea din Villetaneuse, a cărui discursuri fundamentaliste și misogine sunt de notorietate.

Potrivit unor jurnaliști francezi, dar și  membrilor mai multor organizații proislamiste din Franța, acest eveniment nu ar fi dedicat femeilor, ba chiar ar avea un profund caracter antifeminist și sexist.

O petiție on-line împotriva organizării acestui salon a fost lansată și nu mai puțin de 1.000 de semnături s-au adunat deja. În luna februarie a acestui an, un eveniment similar a fost amânat după ce opinia publică a luat atitudine, în special cei din partidul Frontul Național. 

UPDATE

În timpul unei conferinţe, două militante ale mişcării FEMEN, în sânii goi, au ajuns la tribună. Cu pieptul „pictat” cu sloganuri pentru susţinerea locului femeii în islam, ele au fost în cele din urmă oprite de agenţii de pază.




Alte stiri din Externe

Ultima oră