Prima restituire din „comoara nazistă” a fost anunţată vineri. Un tablou de Matisse a ajuns la moştenitorii proprietarului său

16 Mai 2015
Prima restituire din „comoara nazistă” a fost anunţată vineri. Un tablou de Matisse a ajuns la moştenitorii proprietarului său
Familia colecţionarului de artă Paul Rosenberg, a cărui nepoată este celebra jurnalistă franceză Anne Sinclair, proprietară a tabloului de Henri Matisse, „Femeie şezând”, se va putea bucura de opera jefuită de nazişti.
Opera a fost furată de nazişti din colecţia Rosenberg şi a fost descoperită, după aproape şapte decenii de la război, în cadrul aşa-numitei „comori naziste”.
Este vorba despre o impresionantă colecţie de peste 1.500 de opere semnate de mari maeştri, descoperită întâmplător în locuinţa unui octogenar german, Cornelius Gurlitt, fiul unui mare negustor de artă, Hildebrand Gurlitt, preferat al regimului nazist. Avocatul familiei colecţionarului evreu francez Paul Rosenberg, proprietarul de drept al operei, a anunţat vineri restituirea tabloului.
Alte două tablouri din colecţia Gurlitt urmează să ajungă la moştenitorii proprietarilor lor de drept.
„Suntem încântaţi că tabloul <Femeie şezând> a fost restituit, în fine, ceea ce reprezintă un nou pas înainte către recuperarea operelor furate de la Paul Rosenberg”, bunicul jurnalistei Anne Sinclair, se arată într-un comunicat semnat de Christopher Marinello, avocat londonez, citat de Tribune de Geneve.
Această restituire, care a făcut obiectul unui acord la finele lui martie cu autorităţile germane, este prima rezultată din colecţia găsită la octogenarul german, între timp decedat. Mort anul trecut, Cornelius Gurlitt a lăsat prin testament întreaga colecţie Muzeului de Artă din Berna.
„Restituirea nu ar fi fost posibilă fără diligenţele anchetatorilor noştri din Franţa şi SUA şi rapiditatea cu care au permis aceştia constituirea revendicărilor familiei”, a continuat Marinello.
Avocatul spune că speră că Ministerul german al Culturii să acţioneze cu rapidiate şi transparenţă în examinarea şi rezolvarea altor revendicări ale picturilor din colecţia Gurlitt.
El doreşte rezolvarea rapidă şi profesionistă a contencioaselor privind operele spoliate. Un grup de experţi internaţionali a confirmat în iunie anul trecut că tabloul de Matisse i-a aparţinut lui Paul Rosenberg.
Opera este estimată la circa 20 de milioane de dolari.
Dintre cele peste 1.500 de opere de artă găsite la Gurlitt este prima care este restituită moştenitorilor unui proprietar evreu spoliat de nazişti.
Au mai fost încheiate acorduri pentru alte două tablouri, <Doi cavaleri pe plajă>, de Max Liebermann, şi <Sena, văzută de pe Pont Neuf, cu Louvre-ul în spate>, de Camille Pissarro, dar restituirea lor nu s-a produs încă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră