UPDATE. Comandantul vasului de croazieră care a provocat tragedia de la Budapesta a fost arestat

31 Mai 2019 | scris de M.C.
UPDATE. Comandantul vasului de croazieră care a provocat tragedia de la Budapesta a fost arestat

Poliția ungară a anunțat joi arestarea comandantului vasului de croazieră implicat într-o coliziune cu o ambarcațiune turistică de mai mici dimensiuni, pe Dunăre, la Budapesta, tragedie soldată cu moartea a cel puțin șapte persoane, rănirea altor șapte, în timp ce 21 de persoane sunt date dispărute.

Este unul dintre cele mai grave accidente din istoria transportului naval din Ungaria.

”Comandantul ucrainean al vasului de croazieră a fost anchetat ca suspect de către investigatorii cazului”, a precizat poliția într-un comunicat.

După interogatoriu, Iuri C., în vârstă de 64 de ani, care locuiește la Odessa, a fost arestat, a precizat sursa citată de BFM TV.

Poliţia naţională ungară (ORFK) a anunţat joi că a fost lansată o anchetă penală după accidentul de miercuri seara de la Budapesta.

Colonelul Adrian Pal, purtător de cuvânt al poliţiei, a explicat într-o conferinţă de presă joi că nava cu sud-coreeni s-a scufundat aproape imediat după ce a intrat în coliziune cu o navă de croazieră de mari dimensiuni, lângă unul din podurile de pe Dunăre.

Acesta a precizat că accidentul a survenit în jurul orei 09:05 seara, când nava Hableany (Sirena) cu turişti sud-coreeni a intrat în coliziune cu nava de croazieră Viking Sigyn, de mari dimensiuni, aparţinând unei companii elveţiene. Au fost recuperate cadavrele a şapte sud-coreeni şi alte 21 de persoane sunt în continuare căutate, a mai spus el.

Căpitanul ucrainean al navei de croazieră a fost interogat, iar ORFK a făcut apel la martori să contacteze poliţia, a adăugat Pal.

Recuperarea epavei de pe fundul Dunării ar putea dura câteva zile, iar poliţia nu a putut confirma sau infirma dacă ar mai putea fi cadavre în interior.

Conform informaţiilor din presa ungară, la bordul navei scufundate se aflau 30 de turişti sud-coreeni, inclusiv copii, trei ghizi şi doi membri ai echipajului unguri.

Preşedintele ungar Janos Ader şi premierul Viktor Orban le-au transmis condoleanţe omologilor lor din Coreea de Sud, Moon Jae-in şi Lee Nak-yeon. 

UPDATE

Comandantul ucrainean a fost inculpat sâmbătă de justiţia ungară în cadrul unei anchete declanşate pentru "neglijenţă criminală pe o cale navigabilă publică".

Avocatul său, Balazs Toth, a precizat pentru presă, la ieşirea din tribunal, că inculpatul va rămâne în viitorul apropiat în închisoare, Parchetul făcând apel la o decizie de eliberare sub cauţiune.

Operaţiunile de căutare a dispăruţilor, pentru care au fost desfăşurate importante mijloace, este îngreunată şi a devenit extrem de periculoasă din cauza debitului fluviului umflat de ploi, ceea ce complică accesul la epavă.

Căutările continuă şi în aval, până în Serbia şi România. Trei dintre cele şapte cadavre au fost scoase din apă mai mulţi kilometri la dus de Budapesta.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră