Cine vine în locul Angelei Merkel? Conservatorii germani își aleg liderul

07 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cine vine în locul Angelei Merkel? Conservatorii germani își aleg liderul

Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU) îşi alege vineri un nou lider, în locul cancelarului Angela Merkel, în cadrul unui vot în care concurează strâns trei principali candidaţi pentru postul foarte important.

Merkel s-a aflat 18 ani la conducerea Uniunii Creştin Democrate. Acum renunţă la şefia partidului.Cum i-a transformat ea pe conservatori? Vor rămâne ei pe linia lui Merkel sau vor reveni la doctrina tradiţională, se întreabă jurnaliștii de la Deutsche Welle.

În timp ce intenţiile de vot ale membrilor CDU arată că Annegret Kramp-Karrenbauer, aliată a lui Merkel, arată că se află pe primul loc în cursa pentru principala funcţie din partid, un fost membru important al formaţiunii devenit om de afaceri, Friedrich Merz, şi-a asigurat sprijinul mai multor înalţi reprezentanţi ai partidului în obiectivul său de a-i succeda în funcţie cancelarului german.

Ministrul sănătăţii Jens Spahn se află şi el înscris în cursa pentru şefia CDU, dar nu este considerat drept un contracandidat puternic pentru această funcţie, scrie agenția germnă DPA, preluată de agerpres.ro.

Obţinerea funcţiei de lider al CDU, în cadrul unei conferinţe a partidului ce are loc vineri la Hamburg, va reprezenta un pas major pentru câştigător pentru a deveni cancelar după ce Merkel îşi va încheia mandatul în 2021.

Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani), fost şefă de executiv de land poreclită ''mini-Merkel'', datorită stilului său politic centrist pragmatic, a fost aleasă secretar general al CDU în februarie 2018, în cadrul eforturilor de a da un nou impuls partidului.

În plus faţă de capitolul afaceri, Friedrich Merz (63 de ani) a obţinut sprijinul din partea unor membri conservatori ai CDU care cred că el va da un impuls partidului spre dreapta, pentru a face faţă astfel provocării reprezentate de către partidul xenofob Alternativa pentru Germania (AfD).

Obiectivul lui Merz de a-i succeda Angelei Merkel survine la 10 ani după ce el s-a retras de pe scena politicii naţionale când a pierdut în favoarea lui Merkel bătălia pentru putere în cadrul partidului.

La început, Merkel nu era percepută ca o mare reformatoare. Adesea i s-a reproşat că stă prea mult în expectativă în loc să decidă. Dar ulterior a devenit clar că Merkel ia deciziile importante de una singură, în tăcere, fără a da partidului şansa să poarte o dezbatere. În privinţa mai multor teme fundamentale a produs surprindere.

Merkel, în calitate de lideră a CDU, a făcut ca partidul să alunece spre centru. Prin asta a obţinut iniţial un avantaj, fiindcă şi-a adjudecat neaşteptat o serie de teme pe care le reclama prin tradiţie stânga, respectiv SPD şi ecologiştii. 

Abia politica pentru migraţie şi azil a produs o sciziune profundă în rândul creştin-democraţilor. Deşi mulţi au cerut o limită superioară pentru solicitanţii de azil şi refugiaţii din zonele de conflict, Merkel s-a declarat împotrivă. "În această chestiune Merkel a adoptat o poziţie fermă, pe care a apărat-o în ciuda tuturor dificultăţilor şi criticilor vehemente", afirmă Oskar Niedermayer.

Această poziţie a costat CDU foarte multe voturi la alegerile parlamentare din 2017. Şi faptul că Merkel se vede nevoită să renunţe la preşedinţia CDU înainte de termen se datorează tot controversatei sale politici faţă de refugiaţi. Astăzi, toţi cei care vor să-i succeadă la preşedinţia CDU se delimiteză clar de şefa executivului german.

CDU este astăzi o formaţiune cu o mai mare deschidere şi diversitate, care reflectă o societate tot mai eterogenă. Chiar dacă există în CDU o răspândită nostalgie pentru poziţiile conservatoare clare, "timpul nu poate fi dat înapoi, indifent cine va fi succesorul lui Merkel", asigură Oskar Niedermayer. Revenirea la linia patriarhului Helmut Kohl nu pare să aibă sprijinul majorităţii creştin-democraţilor.

UPDATE

Annegret Kramp-Karrenbauer a câştigat vineri cursa pentru succesiunea Angelei Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU).

Fostă şefă de executiv de land şi supranumită ''mini-Merkel'', datorită apropierii sale de cancelarul Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani) a fost aleasă secretar general al CDU în februarie 2018, în cadrul eforturilor de a da un nou impuls partidului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră