Fotoliul lui Merkel e zguduit de aliații la guvernare. Ministrul de Interne și lider al CSU demisionează din ambele funcții

02 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Fotoliul lui Merkel e zguduit de aliații la guvernare. Ministrul de Interne și lider al CSU demisionează din ambele funcții Galerie foto (2)

Ministrul german de Interne și lider al Uniunii Creștin Socialiste (CSU), Horst Seehofer, intenționează să demisioneze din ambele funcții, informează presa germană.

Horst Seehofer și-a anunțat intenția în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a CSU, la Munchen, care s-a prelungit până târziu în noapte duminică. El vrea să părăsească și conducerea CSU, partid bavarez membru al fragilei coaliții guvernamentale germane, au declarat surse interne, citate de presă.

Sursele citate nu au fost în măsură să se pronunțe în legătură cu semnificația acestei decizii pentru viitorul Guvernului german.

Seehofer nu este de acord cu compromisul făcut de cancelara germană Angela Merkel în problema refugiaților.  Conflictul se referă la modul în care sunt tratați migranții care vin în Germania dar au fost deja înregistrați în alte țări ale UE. Seehofer i-ar vrea respinși încă de la graniță, dar Merkel refuză ideea, pentru a nu crea un efect de domino în Europa.

Mulţi politicieni vorbesc de ceva timp despre o posibilă ruptură în sânul Uniunii CDU/CSU, conduse de cancelara Angela Merkel (CDU - Uniunea Creștin Democrată).

În context, se remarcă avertismentele "veteranilor" din grupul conservator. Fostul ministru bavarez din CSU, Hans Maier (87 de ani), spune că transformarea problemei refugiațiilor în motiv de divorț este "grotescă" şi "aventuroasă", scrie Deutsche Welle.

Ce ar însemna însă dacă CDU şi CSU s-ar despărți cu scandal? Ar fi mai mult decât un divorț politic. "Ar implica o schimbare fundamentală şi amplă a sistemului politic din Germania", explică pentru DW politologul Edgar Grande.

"Sistemul partidelor tradiţionale, care a marcat decenii la rând structura formaţiunilor politice, ar lua sfârşit", adaugă acesta.

La fel vede situația şi politologul Heinrich Oberreuter. În opinia acestuia, "s-ar produce pagube pe termen lung, perpetuându-se fragmentarea sistemului actual, ar apărea mai multe partide în Bundestag, dificultăți în formarea guvernului, moțiuni de cenzură şi multe îndoieli privind capacitățile liderilor politici de a conduce", spune acesta în interviul acordat DW.

"Aceste evoluții politico-culturale ne-ar putea afecta în următorii 10-15 ani", afirmă el.

Pe la colțuri, prin Berlin, se aud comentarii privind necesitatea alegerilor anticipate.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră