Angela Merkel i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să NU mute ambasada României la Ierusalim

16 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Angela Merkel i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să NU mute ambasada României la Ierusalim

Agitația pe marginea posibilei mutări a sediului Ambasadei României în Israel, din metropola Tel Aviv, în capitala Israelului, Ierusalim, nu s-a calmat, ci din contră, capătă noi valențe, odată cu apariția în cotidianul israelian de limbă engleză Jeruslem Post a unei informații cel puțin interesante.

În încercarea a opri demersurile României de a-şi reloca ambasada la Ierusalim, cancelarul german Angela Merkel i-ar fi solicitat în aprilie  preşedintelui român Klaus Iohannis să blocheze acţiunile destinate mutării reprezentanţei diplomatice a Bucureștiului. 
 
Surse occidentale au declarat pentru Jerusalem Post că Merkel a făcut demersuri pe lângă preşedintele român în acest sens.

De asemenea, publicaţia relatează că acţiuni similare au vizat şi alţi politicieni ca parte a campaniei de blocare a relocării la Ierusalim a ambasadelor statelor europene.

Jerusalem Post susţine că intervenţia lui Merkel nu a fost negată nici de Guvernele României şi Germaniei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu difuzat recent de postul Antena 3 că abia aşteaptă ziua în care România, alături de alte ţări, îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi a dat asigurări că guvernul israelian se va afla acolo cu "covorul roşu" când se va întâmpla acest lucru.

Întrebat despre furtuna politică pe care au stârnit-o în România discuţiile despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Netanyahu a spus că are parte de destulă politică în Israel, pentru a nu se amesteca în politică în România.

El a ţinut totuşi să precizeze că a găsit o "imensă prietenie" la toţi liderii cu care a discutat.

Ca reacție la declarațiile premierului israelian, liderul Partidului Social Democrat (PSD) și președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că atunci când va avea raportul de la Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) în privinţa mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va oferi mai multe detalii pe acest subiect.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, recent, că MAE a finalizat analiza privind mutarea la Ierusalim a ambasadei României în Israel şi a transmis-o premierului, urmând să fie distribuită de către Guvern Preşedinţiei şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

"Ea (evaluarea în privinţa mutării Ambasadei la Ierusalim - n.r.) a fost transmisă la nivelul prim-ministrului şi urmează după aceea, dacă sunt observaţii - să vedem dacă sunt anumite observaţii - va fi distribuită de către Guvern la Preşedinţie şi la preşedinţii celor două Camere. Nu depinde de mine în cât timp se va lua o decizie, în ceea ce ne priveşte, noi am încheiat, Ministerul, practic, a încheiat analiza", a afirmat Meleşcanu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră