Caricatura care a stârnit furtună în România. Cum comentează presa străină desenul din Charlie Hebdo

16 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Caricatura care a stârnit furtună în România. Cum comentează presa străină desenul din Charlie Hebdo

"O caricatură a Simonei Halep, victorioasă la Roland Garros, dar înfăţişată drept colectoare de fier vechi, virează către un incident diplomatic", titrează 7sur7.be, care comentează pe marginea furtunii stârnite în România de apariţia desenului în revista satirică franceză Charlie Hebdo. Presa din Franţa, dar şi cea internaţională, comentează pe marginea deranjului provocat de apariţia acestui desen, după victoria atât de aşteptată a Simonei Halep la French Open.

"O caricatură a săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, care o asimilează pe numărul 1 al tenisului feminin mondial Simona Halep cu o colectoare de fier vechi, după victoria ei în finala de la Roland Garros, suscită o aşa furtună în România, încât Parisul a procedat vineri la o punere la punct", notează şi cotidianul francez Le Parisien. Aluzie la reacţia ambasadoarei Franţei la Bucureşti, la solicitarea agenţiei News.ro, despre care miscareaderezistenta.ro a relatat AICI

"Într-o ţară care s-a săturat să fie redusă la minoritatea sa rromă foarte săracă şi deseori asociată cu fapte de delincvenţă în vestul Europei, valul de indignare a cuprins reţelele de socializare, sute de români reacţionând pe pagina de Facebook a celor de la Charlie Hebdo", scrie Ouest France şi 7sur7.be, preluând un articol al agenţiei France Presse, care notează că "principala interesată, Simona Halep, nu doreşte să reacţioneze". Căci da, Simona Halep a declarat că nu doreşte să spună nimic despre acest lucru, după cum relata miscareaderezistenta.ro în ACEST ARTICOL.

"O caricatură a Simonei Halep face polemică în România", scrie şi cotidianul francez L'Equipe. "Caricatura Simonei Halep, laureată la Roland Garros şi publicată de Charlie Hebdo, provoacă furia românilor", mai scrie publicaţia franceză.

"Românii şi-au exprimat furia la adresa revistei Charlie Hebdo, care a ironizat-o pe noua campioană de la Roland Garros, ca fiind o colectoare de fier vechi", scrie şi agenţia Associated Press.

Publicaţia Cadena Ser notează că "o caricatură cu Simona Halep a provocat furie în România, fiind catalogată drept rasistă. Imediat, comentariile au invadat reţelele de socializare cu mesajul "Je suis Simona", cu referire la mişcarea de solidaritate care a fost generată de atacurile teroriste la adresa publicaţiei franceze de satiră, în ianuarie 2015". 

"Acum e rândul românilor să fie furioşi pe Charlie Hebdo! La trei ani şi jumătate de când o lume întreagă şi-a însuşit mesajul "Je suis Charlie", încă există oameni care nu au înţeles ce este Charlie Hebdo. Săptămânalul de satiră, cunoscut că nu face niciun compromis şi nu se aliniază la vreo etică, stârneşte în continuare controverse. Pe lista evreilor, musulmanilor şi catolicilor iritaţi de umorul revistei se află acum şi românii", scrie şi Diario de Noticias.

"O caricatură cu Simona Halep supără România", titrează şi Le Dauphine, din Franţa, care precizează că "Ambasada Franţei a trebuit să intervină".

"Caricatura a făcut să se vorbească atât de mult despre ea în ţara din Sud-Estul Europei, încât Ambasada Franţei în România a reacţionat", scrie şi cotidianul belgian La Libre Belgique.

L'affaire a fait tellement parler d'elle au pays d'Europe du Sud-Est que l'ambassade de France en Roumanie a réagi. 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră