Cancerul îi afectează din ce în ce mai mult pe cei sub 50 de ani: cum se explică ?

28 Mar 2024
Cancerul îi afectează din ce în ce mai mult pe cei sub 50 de ani: cum se explică ?

Cazul Prințesei Kate, 42 de ani, care suferă de cancer ilustrează un fenomen major. Deși nu înțelegem de ce, persoanele sub 50 de ani sunt, de câteva decenii, din ce în ce mai afectate de această boală. Este o adevărată „epidemie” în rândul celor sub 50 de ani, a declarat pentru AFP specialistul în cancer Shivan Sivakumar, cercetător la Universitatea din Birmingham, scrie RTL Info

Între 1990 și 2019, rata cancerului aproape s-a dublat (+80%) la această grupă de vârstă în întreaga lume, potrivit unui amplu studiu publicat în 2023 de BMJ Oncology, care s-a concentrat pe aproximativ treizeci de tipuri de cancer.cele mai răspândite.

Fenomenul, care afectează în special țările dezvoltate, are ca rezultat și o creștere a deceselor cauzate de cancer în rândul celor sub 50 de ani. În treizeci de ani, numărul lor a crescut cu aproximativ 28%.

Câteva cazuri au lovit publicul larg, cum ar fi moartea la 43 de ani a actorului Chadwick Boseman, vedeta din „Black Panther”, în urma cancerului colorectal în 2020.

De altfel, cancerele gastrointestinale - de colon, esofag, ficat etc. - fac obiectul unui focar deosebit de notabil în rândul tinerilor. Potrivit Societății Americane de Cancer, acestea sunt principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților sub 50 de ani și a doua cauză de deces în rândul femeilor de aceeași vârstă, după cancerul de sân. Cum se explică un astfel de fenomen? Nu știm și răspunsul este cu siguranță complex. „În prezent, nu există niciun element concludent” care să favorizeze o explicație, explică dr. Sivakumar. Este probabil ca mai mulți factori să fie implicați.

O explicație, populară în cercurile sceptice în materie de vaccinuri, poate fi însă rapid respinsă: vaccinarea anti-Covid nu are nimic de-a face cu creșterea numărului de cancere în rândul tinerilor, deoarece acest fenomen se desfășura cu mult timp înainte de pandemie.

Nicio cauza evidenta

Cercetătorii preferă mai degrabă două căi principale. Fie generațiile recente au fost mai expuse decât predecesorii lor la factori de risc bine cunoscuți. Sau au apărut noi riscuri.

Prima categorie de ipoteze este alimentată în special de o observație: în comparație cu generațiile anterioare, tinerii actuali erau mai tineri atunci când au experimentat fumatul, consumul de alcool sau obezitatea.

Ultimul punct atrage în mod deosebit atenția epidemiologului Helen Coleman, de la Universitatea Queen din Belfast. Cercetătorul, care a studiat în special cancerele în rândul tinerilor din Irlanda de Nord, subliniază o „epidemie de obezitate” care nu a existat înainte de anii 1980.

Rămâne cealaltă ipoteză majoră, care sugerează apariția de noi agenți cancerigeni. Există multe teorii - chimicale, microplastice, medicamente noi... - dar toate rămân speculative.

Obiectul unei puternice atenție din partea mass-media, alimentele ultraprocesate au fost citate recent drept posibil vinovat. Dar, din nou, „există foarte puține date care să susțină această idee”, notează profesorul Coleman. Fără a cunoaște cauzele fundamentale ale fenomenului, este greu de știut ce să faci pentru a opri creșterea cancerelor în rândul tinerilor.

Pentru unele autorități medicale, screening-ul este un instrument crucial. Prin urmare, Statele Unite au redus în 2021 la 45 de ani vârsta la care se recomandă efectuarea unui screening pentru cancerul colorectal. În Franța, vârsta minimă rămâne stabilită la 50 de ani, dar unii gastroenterologi pledează pentru o scădere.

Mai general, cercetătorii intervievați de AFP speră că cazul Prințesei de Wales va atrage atenția tinerilor asupra faptului că cancerul nu lovește doar pe cei mai în vârstă. Și dacă aveți îndoieli cu privire la un simptom, este mai bine să consultați. „Dacă simți că ceva nu este în regulă, nu pierde timpul: du-te și verifică-te”, conchide dr. Sivakumar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră