Autorităţile din California au aprobat dreptul la moarte asistată pentru bolnavii în fază terminală

10 Sep 2015
Autorităţile din California au aprobat dreptul la moarte asistată pentru bolnavii în fază terminală
După aproape un sfert de secol de eforturi, autorităţile din California au aprobat o lege care permite medicilor să prescrie medicamente care provoacă moartea pacienţilor aflaţi în stadii terminale, scrie Los Angeles Times.

"The End of Life Option Act", căruia i s-a opus Biserica Catolică, aşteaptă aprobarea finală a Senatului, la trei luni după ce acest for a trecut o lege similară la un scor foarte strâns. Soarta legii se află în mâinile guvernatorului Jerry Brown, un fost student la seminarul iezuit, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de actul normativ, bazată însă mai mult pe proceduri legislative decât pe propriile convingeri.

Inspirată după o lege din Oregon, adoptată în 1997,în California, propunerea privind dreptul la moarte a generat dezbateri aprinse, uneori personale, care au trecut graniţele de partid. Discuţiile au vizat aspecte legate de moralitate şi mortalitate, încrederea în medici, binecuvântarea lui Dumnezeu, dreptul de a muri şi de a fi stăpân pe propria soartă versus protecţia pentru vârstnici şi persoane vulnerabile.

Iniţiatoarea legii, Susan Eggman (D-Stockton), fostă angajată într-un azil, a fost îmbrăţişată de colegii ei după ce actul normativ a fost adoptat miercuri, după două ore de dezbateri, cu un scor de 43 la 34. 

“Decizia are o importanţă imensă pentru californieni”, a spus Eggman. “Am fost sigură că întreaga adunare, conştientă de răspunderea pe care o are faţă de cei care au ales-o, va lua decizia corectă şi ne va aduce mai aproape de o decizie care să le permită californienilor în stadii terminale să decidă singuri cum vor să-şi trăiască ultimele zile ”, a mai spus ea.

Un alt membru al Adunării, Luis Alejo (D-Watsonville), a spus că legea va permite bolnavilor să-şi pună capăt suferinţei într-un mod demn. Alejo a devenit vizibil emoţionat când a vorbit despre tatăl său, veteran al războiului din Vietnam, care suferă de cancer terminal la oase şi vrea să decidă singur cum îşi va încheia viaţa. “Îi respect alegerile", a mai spus Alejo.

Cheryl Brown (D-Rialto), membră a Adunării, s-a opus măsurii, argumentând că medicii ar putea fi prea grăbiţi să declare un pacient în fază terminală. Ea le-a povestit legiuitorilor despre fiul său, care era să moară din cauza unei infecţii. Medicii au îndemnat-o să-l lasă să moară, dar ea a refuzat. 19 zile mai târziu, el şi-a revenit iar acum este soţ şi tată. “Doctorii nu ştiu chiar totul”, a spus Brown.

În ciuda unei astfel de opoziţii, propunerea a câştigat teren după ce o tânăra californiană, Brittany Maynard, 29, s-a mutat în Oregon pentru a putea să moară asistat, evitând astfel debilităţile provocate de cancerul cerebral. Cazul ei a fost mediatizat la nivel naţional şi, într-o înregistrare realizată înainte de a muri, Maynard a îndemnat legiuitorii din California să adopte legislaţia privind moartea asistată. 

“Am inima zdrobită că trebuie să-mi părăsesc casa, familia, prietenii, comunitatea din California, dar voi muri şi refuz să-mi pierd demnitatea”, a spus Maynard în înregistrarea video.

Alte stiri din Externe

Ultima oră