Bruxelles — Ghici cine s-a întors!

26 Mar 2024
Bruxelles — Ghici cine s-a întors!

Fermierii aruncă ouă în poliție, dau foc și ascultă Bee Gees în timpul unui protest la  Bruxelles. Tractoarele blochează drumurile din jurul capitalei UE, în timp ce demonstranții „disperați” aruncă cu petarde, scrie Politico.

Fermierii au sosit în Cartierul European din Bruxelles marți dimineață, într-o nouă demonstrație împotriva politicilor despre care spun că le distrug afacerile.

Un cerc de tractoare a înconjurat Place du Luxembourg în afara Parlamentului European, unde fermierii s-au străduit în jurul unui foc aprins, în timp ce „Stayin’ Alive” de către Bee Gees răsuna din difuzoare.

Tractoarele au blocat mai multe drumuri de acces în jurul instituțiilor europene, iar în prezent niciun trafic nu circulă de-a lungul Rue de la Loi - una dintre cele mai aglomerate artere din Bruxelles, care a fost învăluită în fum negru marți.

Fermierii din Europa au protestat de luni de zile împotriva birocrației UE, a acordurilor comerciale globale și a noilor cerințe ecologice din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a blocului .

A fost o demonstrație mai mică decât cele anterioare din acest an, dar nu mai puțin zbuciumată, deoarece fermierii au aruncat cu ouă în polițiști, au incendiat grămezi de fân și anvelope, au claxonat din tractoare și au declanșat petarde. 

Până la prânz, tractoarele erau parcate de-a lungul Rue de la Loi, cu o mulțime de protestatari întâlnindu-se față în față cu o baricadă a poliției care îi împiedica să ajungă la Comisia Europeană.

„Fermierii sunt disperați. Nu venim aici pentru distracția noastră”, a declarat Leonardo van den Berg, membru al consiliului de conducere al Coordonării Europene Via Campesina (ECVC), pentru POLITICO. „Situația fermierilor din Europa este foarte proastă. Suntem marginalizați.”

Manifestația de marți, care a inclus membri ai Federației Tinerilor Fermieri (FJA) și ai Federației Unite de Stânga a Grupurilor de Crescători și Fermieri (FUGEA), partener al ECVC, este a treia care are loc la Bruxelles numai în acest an. În timpul protestului din februarie,  fermierii au luat cu asalt  baricadele poliției, în timp ce ofițerii i-au respins cu tunuri de apă.  

„Suntem și astăzi aici pentru că credem că este important să menținem presiunea și sper că acum ei vor asculta în sfârșit cererile noastre”, a adăugat van den Berg. Aceste cereri includ o cerere de prețuri echitabile pentru produsele agricole, încetarea acordurilor de liber schimb și o reformă a Politicii Agricole Comune (PAC).

Deși fermierii au spus că s-au făcut unele progrese de la începutul protestelor, acestea încă nu sunt suficiente.

„Simt că nu ascultă”, a spus van den Berg. „Au făcut un pas începând să monitorizeze acum prețul producției agricole și, de asemenea, marjele care se realizează pe aceste produse. Ceea ce ne dorim este ca ei să implementeze și o legislație care interzice vânzarea produselor sub costul de producție.”

La câțiva pași, miniștrii agriculturii din UE s-au întâlnit marți pentru a discuta despre lupta fermierilor în curs și tensiunile de pe piața agricolă. A fost o „agenda încărcată”, a spus ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, dar „care sper că va oferi fermierilor un răspuns concret”.

„Înainte de alegerile europene, scopul este evident să ne asigurăm că agricultura noastră rămâne competitivă și că suveranitatea alimentară este menținută la nivel european, asigurând în același timp o remunerație echitabilă pentru fermieri”, a spus Clarinval.

Înainte de reuniunea ministerială, ambasadorii adjuncți – cu excepția Germaniei –  au susținut  propunerea Comisiei de a relaxa cerințele ecologice legate de subvențiile UE pentru agricultură. Deputații din Parlamentul European vor prelua acum dosarul cu speranța de a aprobarea propunerea în plen până la sfârșitul lunii aprilie.

Cu toate acestea, mai multe organizații de mediu și pentru drepturile consumatorilor au început să pună la îndoială validitatea legală a procesului de revizuire a subvențiilor pentru agricultură ale blocului, care „nesocotește complet principiile democratice stabilite în luarea deciziilor în UE”, potrivit unei scrisori trimise luni președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Alte stiri din Externe

Ultima oră