Bill Gates nu mai e cel mai bogat om al planetei! Iată cine l-a detronat

11 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Bill Gates nu mai e cel mai bogat om al planetei! Iată cine l-a detronat

Vorbim despre noul lider mondial, spaniolul Amancio Ortega. Averea sa este estimată la 79,5 miliarde de dolari. Bill Gates a ajuns pe locul secund cu “doar” 78,5 miliarde de euro, conform topului Forbes Rich List, citat de finanzen100.net.

De două decenii Bill Gates se află în fruntea clasamentului, fiind detronat pentru o scurtă perioadă de timp, în 2008, de același Ortega.

Ibericul este proprietarul lanțului de magazine de modă Zara și al firmei-mamă Inditex. În 1975 a deschis primul magazin în La Coruna. Hainele erau confecționate de sotia sa Rosalia Mera în apartamentul lor.

Tatăl lui Ortega a fost un simplu angajat al unei bănci. Micul Ortega și-a deschis primul magazin de îmbrăcăminte pe când avea 14 ani. La 27 de ani conducea un lanț de magazine de costume de înot, care în 1972 s-a transformat în Confecciones GOA.

În 1983 deținea nouă magazine în Spania. Cinci ani mai târziu a început să se extindă în străinătate. Prima oprire a fost la Porto, apoi la Paris, iar în 1999 a invadat și Germania. Astăzi există peste 1700 de magazine Zara.

În 2001, Inditex a intrat pe bursă, iar Ortega câștiga 6,6 miliarde de dolari. Când a ajuns în Forbes Rich List, Bill Gates era deja lider mondial. Când alții se înecau în criza financiară, averea lui Ortega creștea constant și îl propulsa în 2008 în fruntea bogaților lumii.

“Alte lanțuri de magazine au nevoie de luni pentru ceea ce facem noi în maximum 3 săptămâni. Asta e cheia succesului Zara”, mărturisește Ortega, care recunoaște că Zara nu își face reclamă precum H&M și este la fel de misterioasă precum proprietarul ei.

În 1986, Ortega s-a recăsătorit cu o fostă angajată a magazinului Zara din La Coruna, Flora Perez. Anul acesta Ortega a împlinit 80 de ani și admite că afacerile nu mai sunt o prioritate pentru el. Pasiunile sale sunt călăria, mașinile și pictura.

“Bill Gates s-a lăsat detronat de mărinimia sa. De-a lungul vieții, el a donat prin fundația sa peste 31 de miliarde dolari. Altfel ar fi fost lider detașat și acum”, scriu jurnaliștii de la sursa citată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră