Obama știe ce nu știm noi: România s-a angajat să primească refugiați

21 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Obama știe ce nu știm noi: România s-a angajat să primească refugiați


Totodată, Casa Albă a anunțat și o creștere cu 4,5 miliarde de dolari față de 2015 a contribuțiilor financiare a tuturor acestor țări reunite cu ocazia Adunării Generale a ONU de la New York. Aceste cifre includ fonduri destinate școlarizării unui număr de un milion de refugiați și care să permită altui milion să găsească un loc de muncă în mod legal.
Potrivit oficialilor americani, șapte state (ROMÂNIA, Portugalia, Spania, Republica Cehă, Italia, Franța, Luxemburg) au promis să reinstaleze sau să primească cel puțin DE ZECE ORI MAI MULȚI REFUGIAȚI decât au făcut-o în 2015.
În deschiderea unui summit al șefilor de stat organizat la inițiativa SUA, Obama a salutat în mod special rolul Germaniei și al Canadei în criza migratorie rezultată din războiul care face ravagii în Siria de cinci ani.
”Îmoreună, țările noastre vor dubla numărul de refugiați pe care îi vom primi în țările noastre, înregistrând 360.000 anul acesta”, a declarat Obama, fără alte detalii referitoare la angajamentele luate de fiecare țară în parte. ”Refugiații, dintre care majoritatea sunt femei și copii, fug de război și de terorism. Sunt victime”, a spus acesta, precizând că respingerea unora dintre ei pentru că sunt musulmani nu face decât să întărească propaganda teroristă. Aluzia este la o afirmație din campania candidatului republican la alegerile prezidențiale americane, Donald Trump.
SUA au primit 10.000 de refugiați sirieni în cursul anului fiscal trecut. Cifrele au fost apreciate drept insuficiente de către apărătorii drepturilor omului, care critică lipsa de reacție a primei puteri mondiale în faâa unei crize migratorii de o amploare fără precedent.
Pentru anul fiscal viitor (2016/2017), Washington-ul s-a angajat să primească în total 110.000 refugiați, dar nu a furnizat cifre privindu-i pe cei proveniți din Siria.
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a promis că Germania, care a primit un milion de refugiați anul trecut, nu va închide poarta. ”Cred că nu ne putem opri aici”, a afirmat acesta, adăugând însă că până la urmă trebuie să se ajungă la rezolvarea acestei crize.
Recent, cu ocazia vizitei în Germania, președintele Klaus Iohannis a reiterat, într-un interviu acordat Deutsche Welle, poziția țării noastre față de criza refugiaților.
“România a anunțat foarte clar încă de început: vrem să fim parte a soluției și nu a problemei. Asta am și urmărit cu consecvență. Poarte nu este cunoscut că am implementat această hotărâre, imediat după ce am aprobat-o, chiar dacă la început ne-am opus cotelor de refugiați. România va primi refugiați, toți cei care vor dori să vină în România, dar aceștia nu sunt mulți. Asta e doar o parte a ceea ce facem. În cadrul Frontex, România este al doilea cel mai mare participant după Germania. Așa vedem noi soluționarea crizei refugiaților. Nu vrem doar să stăm alături și să ne uităm, vrem să participăm și să soluționăm”, a declarat Iohannis, pentru sursa citată.

CITIȚI ȘI:

Iohannis, pentru Deutsche Welle: România va primi toți refugiații care vor dori să vină în țara noastră

Alte stiri din Externe

Ultima oră