Un bancher german AVERTIZEAZĂ despre o nouă criză în Europa: "Ar putea avea loc un accident"

11 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Un bancher german AVERTIZEAZĂ despre o nouă criză în Europa:

"Europa este foarte 'bolnavă' și trebuie să înceapă să-și rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist", a spus David Folkerts-Landau, potrivit Bloomberg.

În condițiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, guvernul italian a discutat cu autoritățile de reglementare soluții pentru sprijinirea instituțiilor financiare, în urma scăderii acțiunilor din cauza referendumului la care britanicii au votat pentru ieșirea din UE.

Lorenzo Bini Smaghi, fost membru în bordul executiv al Băncii Centrale Europene și în prezent președintele grupului bancar francez Societe Generale, a apreciat săptămâna trecută că criza din sistemul bancar italian ar putea să se extindă în restul Europei, iar regulile care limitează ajutoarele de stat pentru instituțiile financiare ar trebui regândite.

"Nu mă aștept la o nouă criză financiară globală, așa cum s-a întâmplat în 2008. Băncile sunt mult mai stabile astăzi și au mai mult capital. În acest moment ne confruntăm cu o spirală lentă, descendentă", a explicat Folkerts-Landau.

Analistul german a anunțat că, recent, a achiziționat 100.000 de acțiuni Deutsche Bank declarându-se optimist în privința perspectivelor băncii.

Vicepreședintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a afirmat la începutul acestei luni că autoritățile UE ar trebui să permită guvernelor să preia temporar participații în băncile lor, așa cum s-a întâmplat în SUA, unde Trezoreria a înființat programul Troubled Asset Relief Program (TARP) în luna octombrie 2008, imediat după colapsul Lehman Brothers.

Alte stiri din Externe

Ultima oră