Alertă pe piața aurului: lingouri fals marcate, găsite inclusiv în seifurile unei mari bănci

29 Aug 2019 | scris de A.V.
Alertă pe piața aurului: lingouri fals marcate, găsite inclusiv în seifurile unei mari bănci

De parcă nu avem suficiente probleme globale, iată că se mai adaugă una: o criză a falsului își face loc în industria mondială a aurului.

Lingouri marcate în mod fraudulos cu logo-urile marilor producători sunt introduse pe piață pentru a spăla aurul de contrabandă sau obținut în mod ilegal.

Falsurile sunt greu de detectat, fiind astfel ideale pentru traficanții de droguri, spre exemplu.

Lingouri de aur în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari, imprimate cu logo-urile rafinăriilor elvețiene, dar care nu au fost produse de acestea, au fost identificate de toți cei patru producători din Elveția.

Acestea au fost găsite și în seifurile JPMorgan Chase, una dintre marile bănci din centrul pieței de aur, potrivit Reuters, care citează directori din rafinăriile de aur, bănci și alte surse din industrie.

Patru dintre aceste surse au declarat că au fost găsite cel puțin o mie de lingouri cu o dimensiune standard, care au o greutate de un kilogram.

Aceasta este o pondere mică raportată la producția mondială anuală, de aproximativ 2-2,5 milioane de astfel de lingouri.

Dar falsurile sunt sofisticate, așa că s-ar putea ca alte mii să nu fi fost încă detectate, spun reprezentanții celei mai mari companii de rafinare a aurului din Elveția.

Lingourile false de aur sunt relativ comune în industria aurului și adesea destul de ușor de detectat, având în vedere că sunt bucăți de metal ieftin placat cu aur. Însă, în cazul de față, falsurile sunt mai subtile.

Aurul este real și are o puritate mare și doar marcajele sunt falsificate.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră