Berlinul, cu spatele la Merkel. Se conturează o coaliție tricoloră, o româncă este în marea politică germană

19 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Berlinul, cu spatele la Merkel. Se conturează o coaliție tricoloră, o româncă este în marea politică germană

Cancelara germană Angela Merkel și politica sa de deschidere față de refugiați se află mai mult decât niciodată în colimator, după o a doua înfrângere electorală consecutivă suferită duminică, în cadrul unui scrutin marcat de o creștere îngrijorătoare a dreptei populiste în peisajul politic german.
Adversarii liniei impuse de cancelară în materie de imigrație nu fac decât să obțină mai multă popularitate.

afisaj

Pierdere durabilă
Uniunea Creștin-Democrată a Angelei Merkel (CDU) ”este amenințată cu o pierdere enormă și durabilă a încrederii în rândul electoratului său”, a avertizat unul dintre liderii aripii bavareze (CSU) a mișcării, Markus Söder, care solicită o radicalizare în materie de imigrație.

afisajul
Cu doar 17,6% dintre sufragiile obținute la alegerile regionale din Berlin, partidul conservator al cancelarei înregistrează cel mai prost rezultat din istoria sa de după război, la Berlin.
În schimb, partidul antiimigranți Alternativa pentru Germania (AfD), care a obținut 14,2%, este pe cale de a reuși să distrugă un tabu: acela de a instala o formațiune de dreapta populistă, care pe alocuri cochetează cu tezele extremei-drepte. După ce a fost o excepție în peisajul european, Germania este și ea cucerită de valul mondial care aduce în prim-plan mișcările populiste național-conservatoare, comentează Agenția France Presse. În Europa, cu Marea Britanie și Brexit-ul ei, în Austria, în Franța, unde Frontul Național ar putea ajunge în turul doi la alegerile prezidențiale în primăvara lui 2017, în Polonia sau în Ungaria, dar și în SUA, cu Donald Trump.

afise
Avansul AfD într-o mare metropolă precum Berlinul, renumit pentru deschiderea față de lume, confirmă faptul că partidul născut acum trei ani nu mai este cantonat în zonele mai puțin bogate ale fostei RDG, unde are fiefurile sale, ceea ce face ca acest partid să fie în poziție foarte bună pentru a intra peste un an în Camera Deputaților la alegerile legislative.
Partidele democratice exclud orice colaborare cu AfD.

afiseee

Sfârșitul marii coaliții
Pierderile suferite de cele două mari partide înseamnă practic şi sfîrşitul marii coaliţii care a guvernat în ultimii cinci ani în landul Berlin. Actualul şef al guvernului de land, social-democratul Michael Müller, a declarat imediat după ce s-au dat publicităţii primele estimări că va discuta cu toate partidele politice democratice în vederea formării unei viitoare echipe guvernamentale. Ca viitor partener, a zis el, preferă, de acum încolo, o coaliţie cu Partidul Ecologist, care a obţinut peste 15 la sută din voturi.

turn

Românca
Candidata de frunte a ecologiştilor din Berlin, Ramona Pop, a anunţat disponibilitatea partidului de a se alătura social-democraţilor într-o viitoare coaliţie. Ramona Pop, născută în 1977 la Timişoara, va deţine cu siguranţă un portofoliu într-o coliţie tripartită, potrivit corespondentului la Berlin al rfi.ro. Asta fiindcă, din punct de vedere aritmetic, social-democraţii vor trebui să-şi caute încă un partener pentru a avea majoritatea în camera deputaţilor.

Ramona Pop campanie

Fotografii din Berlin. Credit foto: Istvan Deak

Partidul Die Grunen (Verzii, ecologiști) a decis să o desemneze pe prima poziție la alegerile pentru Camera Deputaților din Parlamentul regional al Landului Berlin pe românca Ramona Pop.
Pop a reușit să îi devanseze practic pe șefii filialei din Berlin a partidului, Bettina Jarasch și Daniel Wesener.
La congresul partidului din 2015, celor trei, alături de co-președintele fracțiunii Die Grunen din Camera Deputaților, Antje Kapek, li s-a avansat ideea să candideze într-un grup de patru, care să asigure prezența verzilor la guvernare după alegeri.
Nu toți membrii partidului au agreat această idee, iar criticii au susținut că în campania electorală este nevoie de o figură care să reprezinte partidul în presă și în fața opiniei publice.
“O să mă implic cu toate mijloacele ca în partid să fie liniște și să ne atingem obiectivul de a participa la guvernare în Berlin”, a promis Pop.
Născută la Timișoara în 1977, Ramona Pop a emigrat în Germania în 1988, împreună cu familia ei. A absolvit liceul la Munster și s-a specializat în studii politice la Institutul Otto Suhr din cadrul Universității FU Berlin.
În 1997 s-a înscris în partidul Die Grunen, iar din 2006 a ajuns membru în Parlamentul regional din Berlin. Din 2012 este copreședinte al fracțiunii din Camera Deputaților.

Descurajare
”Din cauza descurajării care se instalează, temerea față de o pierdere a puterii în 2017 ar putea căpăta amploare în cadrul CDU și crește presiunea pe Merkel pentru a-ți explica și mai bine strategia politică”, apreciază politologul Gero Neugebauer, în cotidianul Handelsblatt.
Luni, în loc să plece la New York, la Adunarea Generală a ONU, Merkel a decis să rămână la Berlin pentru a da explicații în fața presei. Rămâne de văzut ce va spune.

Alte stiri din Externe

Ultima oră