“Tânără sofisticată” a lui Brâncuşi, la licitaţia la Christie’s, estimată la 70 de milioane de dolari

31 Mar 2018
“Tânără sofisticată” a lui Brâncuşi, la licitaţia la Christie’s, estimată la 70 de milioane de dolari

Recent, Casa Christie’s din New York a anunţat scoaterea la licitaţie a unei sculpturi rare a lui Constantin Brâncuşi. "La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)", o sculptură unică din bronz lustruit, realizată de Constantin Brâncuşi la Paris în 1932, va fi licitată marţi, la Chirstie's New York, în cadrul sesiunii "Evening Sale of Impressionist and Modern Art".

Prima versiune, în lemn, data din 1925-27. Aceasta a servit la turnarea exemplarului unic, scrie cotidianul.ro.

Apărută pentru prima dată într-o vânzare publică, lucrarea, estimată la 70 de milioane de dolari, este “portretul” lui Nancy Cunard şi a aparţinut până acum colecţiei Elizabeth Stanford.

Este o lucrare excepţională prin frumuseţea ei care iradiază lumină, dar, în acelaşi timp, şi unicul exemplar în bronz care o reprezintă pe poeta şi actriţa anglo-americană Nancy Cunard, care a fost o importantă susţinătoare a artiştilor şi scriitorilor în perioada interbelică, din cercul ei făcând parte, printre alţii, Marcel Duchamp, Ezra Pound şi James Joyce.

Brâncuşi a cunoscut-o prin intermediul poetului dadaist Tristan Tzara, care a fost unul dintre numeroşii ei amanţi, şi a văzut în sofisticata şi emencipata eleganţă a lui Nancy Cunard emblema noii femei a anilor 20, liberă în exprimarea senzualităţii şi personalităţii ei.

Acest portret a fost “furat” scriitoarei: Cunard nu i-a pozat niciodată artistului şi nici n-a ştiut că acesta a realizat o sculptură care îi era dedicată decât după mulţi ani.

Opera are baza sculptată de artist direct într-un bloc de marmură, element de mare importanţă în practica revoluţionară a sculptorului modernist, care accentuează raportul între suprafeţe şi mase diferite, între obiectul sculptural şi piedestalul care îl susţine.

În toamna acestui an, Christie’s va pune în vânzare şi alte opere, vechi sau impresioniste, dar şi obiecte de artă, într-o licitaţie dedicată acestei colecţii.

Lucrarea face parte din colecţia "Elizabeth şi Frederick Stafford". Cei doi au cumpărat statueta direct de la Brâncuşi, în timpul unei vizite în atelierul său în 1955, şi a rămas în colecţia lor de atunci. 

Potrivit artdaily.com, extraordinara lucrare "La Jeune fille sophistiquée" este singurul exemplar în bronz al portretului stilizat făcut de Brâncuşi scriitoarei şi activistei anglo-americane Nancy Cunard. 

Lucrarea păstrează stilul original al artistului - sculptura în marmură - un factor extrem de important, având în vedere câtă importanţa acorda Brâncuşi interacţiunii dintre materiale, subiecţii săi sculpturali şi piedestalele pe care le aşeza. 

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră