În Germania, bătrânețea nu este un motiv de salvare a foștilor naziști

17 Feb 2016 | scris de Marina Constantinoiu
În Germania, bătrânețea nu este un motiv de salvare a foștilor naziști

Procesul lui Oskar Groning, de anul trecut, ar fi trebuit să fie ultimul de acest gen: fostul ”contabil” de la Auschwitz a fost prezentat, la cei 93 de ani ai săi, drept ultimul nazist care va putea fi judecat pentru crimele sale.

Iată că nu a fost așa. Joia trecută s-a deschis în Germania primul dintr-o serie de patru procese ale unor foști gardieni ai lagărului de la Auschwitz.

Este vorba despre Reinhold Hanning și are 93 de ani. El este acuzat de complicitate la uciderea a cel puțin 170.000 de persoane.

Ironia sorții face ca procesul neamțului să înceapă a doua zi după ce în România era condamnat torționarul Alexandru Vișinescu.

O condamnare istorică în România, dar care pentru mulți nostalgici ai comunismului și chiar tineri, care nu au habar despre ce a însemnat teroarea roșie în țara asta, este considerată o greșeală. ”Bietul” torționar este privit doar prin prisma vârstei sale și mulți consideră condamnarea lui inutilă.

Iată că în Occident lucrurile se judecă după lege, nu după impresii. Și nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege.

Lui Reinhold Hanning starea sănătății nu îi permite decât două ore de audieri pe zi, lui Vișinescu, în ciuda aparențelor, i-a permis să ridice pumnul la jurnaliști și să se răstească la ei.

Reinhold ar putea primi între 3 și 15 ani de închisoare, o pedeapsă mai mult simbolică, dată fiind vârsta lui, comentează lemonde.fr.
Simbolică și pentru Vișinescu, e drept, deși probabil sunt mulți cei care îi urează sănătate, să-și poată petrece toți cei 20 de ani la care a fost condamnat, în închisoare.

Germania va mai aduce în fața instanței în următoarele luni încă doi bărbați și o femeie, toți nonagenari, pentru fapte similare.

Hanning avea 20 de ani când a preluat postul de gardian în cadrul celui mai mare lagăr de exterminare și de concentrare al Celui de-al Treilea Reich, situat în Polonia. Acolo au fost ucise peste 1,1 milioane de persoane de către naziști.

Procurorii germani nu iartă nimic. Acuzații sunt toți niște persoane foarte în vârstă, dar justiția a considerat că sunt în măsură să răspundă pentru actele lor.

”Nu exită prescriere!”, a notat procurorul Andreas Brendel, care instrumentează plângerile. ”Datorăm acest lucru victimelor”, a adăugat el. Și chiar nimic nu mai este de adăugat.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră