Un nou pod românesc către Ucraina. În ciuda conflictelor din vecini, autoritățile române vor finalizarea proiectului

02 Sep 2015
Un nou pod românesc către Ucraina. În ciuda conflictelor din vecini, autoritățile române vor finalizarea proiectului
În primăvara anului 2013, autoritățile române puneau pe hârtie demararea unui nou proiect menit să consolideze relațiile economice dintre țara noastră și Ucraina: construirea unui nou pod peste râul Tisa, la o distanță de aproximativ 5 kilometri față de actualul punct vamal inaugurat în 2007 de către fostul președinte Traian Băsescu și omologul său, Viktor Iușcenko. Proiectul podului de peste Tisa ar urma să aibă patru benzi de circulație și să servească transportului de mărfuri și persoane către Ucraina, prin zona Teplița din Sighetul Marmației. Mai mult, autoritățile locale vor să confere proiectului și o semnificație turistică.

Deși s-au alocat bani pentru acest nou proiect transfrontalier din bugetul local și de stat, odată cu începerea conflictelor din Ucraina, lucrările au fost amânate. Abia la sfârșitul lunii mai a acestui an o delegație română formată din prefectul județului Maramureș și reprezentanți ai firmei contractante a ajuns în Ucraina și au reușit să pună la punct noi detalii tehnice.

Astfel, s-a stabilit că podul va fi construit în întregime de către partea română, va avea 204 metri și va lega DN 18 cu Drumul Național 9 din Ucraina. Potivit studiului de fezabilitate care a fost deja realizat, nu mai puțin de 8 milioane de euro sunt necesare pentru realizarea noului pod.

Potrivit prefectului de Maramureș, Anton Rohian, proiectul care prevede construcția noului pod peste Tisa rămâne pe lista de priorități a autorităților locale. Până la sfârșitul acestui an se va finaliza proiectul tehnic, iar lucrările vor fi demarate efectiv în 2016.

În prezent, localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino (Ucraina) sunt unite printr-un pod cu o singură bandă pe sens, pod construit la începutul anilor 2000 şi consolidat în perioada 2006-2007.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră