TOPUL celor mai puternice armate ale lumii, în 2015! ROMÂNIA, depășită de ETIOPIA, NIGERIA sau BANGLADESH

23 Apr 2015
TOPUL celor mai puternice armate ale lumii, în 2015! ROMÂNIA, depășită de ETIOPIA, NIGERIA sau BANGLADESH
Global Firepower Military a dat publicității, la începutul lunii aprilie, topul celor mai puternice puteri militare ale lumii. Clasamentul nu ia în considerare arsenalul nuclear, ci populația fiecărei țări, dotările militare, producția de petrol, infrastructura, situația financiară, dar și poziționarea geografică.

Topul GFP, care include 126 de țări, are pe primele trei poziții Statele Unite al Americii, Rusia și China. Urmează India, Marea Britanie, Franța, Coreea de Sud, Germania, Japonia și Turcia.

Locul 11 este ocupat de Israel, urmat Indonezia, Australia, Canada, Taiwan, Italia, Pakistan, Egipt, Polonia și Thailanda.

România se află pe poziția 56, înaintea Ungariei, Greciei sau Bulgariei, dar este depășită de țări precum Belgia, Bangladesh, Nigeria sau Etiopia.

În 2014, primele trei poziții erau ocupate tot de Statele Unite, Rusia şi China. Și atunci, clasamentul a fost realizat în funcție de bugetul militar al fiecărei ţări, populaţia aptă pentru luptă şi orice fel de participare în caz de război, echipamentul din arsenal şi accesul la resurse.

La fel ca în acest an, GFP nu a considerat prioritar arsenalul nuclear şi nu a penalizat ţările intercontinentale pentru lipsa flotei. În 2014, clasamentul a fost completat, până la poziţia 10, de India, Marea Britanie, Franţa, Germania, Turcia, Coreea de Sud şi Japonia. (V.M.)








 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră