Tăriceanu, PRIMA REACŢIE după declaraţiile lui Victor Ponta: „Spune multe despre metodele securiste care sunt folosite azi în justiția din România“

07 Mar 2017 | scris de Jeanina Nastase
Tăriceanu, PRIMA REACŢIE după declaraţiile lui Victor Ponta: „Spune multe despre metodele securiste care sunt folosite azi în justiția din România“

Călin Popescu Tăriceanu a reacționat astăzi după ce fostul premier Victor Ponta a declarat că i s-a cerut să-l toarne pe președintele Senatului la DNA, și a spus că se dorește ”târârea” sa într-o înscenare, iar justiția folosește metode securiste și DNA ar fi făcut presiune pe toți martorii. Totodată, Tăriceanu nu s-a arătat surprins de declarațiile lui Victor Ponta, explicând că fostul premier i-a spus la acea vreme. 

”Nu sunt surprins de declarațiile lui Victor Ponta. El a avut colegialitatea de a mă pune la curent, după ce a fost invitat la DNA Brașov. Pot să vă confirm că ce a declarat azi în totalitate mi-a spus la vremea respectivă, adică anul trecut mai exact. Cred că e un element surprinzător să încerci să faci un fost premier să depună mărturie împotriva altui fost premier. Asta spune multe despre metodele securiste care sunt folosite azi în justiția din România”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, marți, în exclusivitate, la Antena 3.

Mai mult, șeful Senatului susține că ar fi fost presiuni pe toți martorii din dosar. ”Au fost presiuni pe toți cei care au fost martori, ca să facă declarații la adresa mea. În momentul de față, dosarul poate să fie pus la dispoziția presei, e la ICCJ”, a adăugat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu susține că el nu a avut nico legătură cu aceste persoane, dar ”s-a vrut, ca președinte al Senatului, să fiu târât aici”. 

Postarea lui Călin Popescu Tăriceanu:

„Nu sunt surprins de declaraţiile lui Victor Ponta. El a avut colegialitatea de a mă pune la curent, după ce a fost invitat la DNA Braşov în calitate de martor să depună mărturie. Mi-a relatat ceea ce s-a întâmplat şi pot să vă confirm că ce a declarat azi în totalitate mi-a spus la vremea respectivă, adică anul trecut mai exact. Sunt lucruri pe care le ştiu, dar pentru opinia publică cred că e un element surprinzător să încerci să transformi în martor protejat un fost premier care să depună mărturie împotriva altui fost prim-ministru. Asta spune multe despre metodele securiste care sunt folosite azi în justiţia din România şi care îmi întăresc convingerea că suntem într-un regres grav, într-o situaţie care seamănă mai degrabă cu teroarea care domnea în anii `50 şi `60, atunci când cei care erau consideraţi periculoşi politic, adversari politici, erau eliminaţi prin dispoziţia conducerii de partid, cu ajutorul celor două instrumente de tristă amintire – Securitatea şi Procuratura.

Au fost presiuni pe toţi cei care au fost martori pentru a face declaraţii acuzatoare la adresa mea. Niciunul nu a avut nimic incriminator, dar ceea ce vă pot sugera, în momentul de faţă, dosarul poate să fie pus la dispoziţia presei, dosarul se află la ÎCCJ, şi veţi găsi acolo depoziţiile martorilor, şi în afară de depoziţiile martorilor, o serie de transcrieri ale convorbirilor telefonice, din care reiese foarte clar acest lucru, adică modul în care s-a încercat punerea de presiune pe diferiţi martori sau persoane care, într-un fel sau altul, aveau legătură cu mine, doar – doar vor găsi ceva care să fie incriminator. Nu au găsit absolut nimic şi a fost fabricat acest dosar de aşa-zisă mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Dacă lucrurile ar fi stat aşa, dacă infractorii ar fi fost favorizaţi în vreun fel, vă daţi seama că DNA-ul, cu multă bucurie, m-ar fi pus direct inculpat în dosarul principal, legat de retrocedările despre care se vorbeşte.

Eu nu am avut niciun fel de contact cu oamenii care se ocupau de aceste lucruri, niciun fel de legătură sau cea mai mică implicare, dar cu toate acestea s-a făcut o disjungere din dosarul principal, în aşa fel încât, în calitate de preşedinte al Senatului, să pot să fiu târât într-o înscenare, aş spune ruşinoasă, în care bineînţeles că prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează, în care am fost filmat intrând la DNA, dând declaraţii şi acum sigur că am obligaţia să mă prezint şi în instanţă. Lucrurile acestea să nu credeţi cumva că sunt întâmplătoare. Ele nu fac decât să completeze un tablou la care m-am referit de foarte multe ori, şi anume încercarea unor forţe oculte sau unor instituţii care nu au legitimitate de a pune mâna pe puterea politică în România, în dispreţul instituţiilor democratice şi alese direct de cetăţeni – Parlament şi Guvern. Cei care cred că aceste acţiuni fac parte din aşa-zisa campanie împotriva corupţiei sunt naivi, se înşală, nu e decât o luptă de putere în care, din păcate, sunt foarte multe instituţii implicate, tocmai instituţiile care ar trebui să lupte împotriva corupţiei şi care, până la urmă, dau dovadă că fac abuz de putere, exces de putere şi cred că decizia CCR, survenită cu ceva timp în urmă în privinţa acţiunii DNA împotriva Guvernului, e cea mai bună dovadă a modului neconstituţional în care se acţionează azi în România, a modului în care sunt încălcate drepturile şi libertăţile cetăţenilor, iar aici nu mă refer la mine ca persoană politică, ci mă refer la cetăţenii obişnuiţi ai acestei ţări, care şi ei trebuie să suporte toate aceste abuzuri şi excese, care fac ca România să devină o campioană nedorită în privinţa proceselor pierdute la CEDO, unde românii s-au dus mai departe să îşi caute dreptatea, după ce justiţia din România nu a fost capabilă să le-o apere”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră