Șeful RA-APPS a fost arestat

12 Mai 2015
Șeful RA-APPS a fost arestat
Directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost arestat pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate astăzi de magistrații de la Curtea de Apel București.

Surdu a fost reținut de procurorii DNA în dosarul în care este suspectat că i-a cerut șefului CJ Buzău, cristinel Bigiu, să faciliteze firmei sale, pe care o conducea printr-un intermediar, obținerea unui contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane euro. În 30 aprilie, Tribunalul București a decis ca șeful RA-APPS să fie cercetat sub control judiciar, având printre obligații și pe cea de a nu părăsi țara, însă hotărârea a fost atacată de DNA.

Potrivit DNA, „în vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul a administra prin intermediar”

„Suspectul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian şi i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza judeţului Buzău. La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi suspectului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar”, se arată într-un comunicat al DNA.

După negocierea dintre Surdu şi Bîgiu, pe 1 noiembrie 2013, între primăria comunei şi o societatea comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de către aceasta din urmă a unor servicii de consultanţă. Ulterior, în 21 mai 2014, firma controlată de Surdu Georgian Gabriel a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro). 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră